Min blogglista

onsdag 20 juni 2018

Förändringar juni 2018

#Ekonomi

För lite mer än ett halvår sedan gick min fader bort, mitt under mitt barns första leverneår. Både före och efter den händelsen hade jag nära kontakt med pappa då vi planerade hans flytt ned till västkusten, och efter självklart för allt som händer i samband med ett dödsfall. Det har varit ett stökigt halvår, eller i själva verket sedan mer än ett år bakåt i tiden, vilket även märkts på kvaliteten och kvantiteten på denna blogg.

Det som inträffade kom ganska oväntat och jag har nog inte helt vant mig vid tanken på att han nu inte längre finns i livet. Allt som man tänkt prata om, uppleva tillsammans, är ej längre någon möjlighet. Det enda lärdomen från detta, om nu någon, är att man ska ta vara på tiden. Inte låta det osagda förbli. Dela och upplev minnen. Tiden är det enda vi vet varar för evigt på en kollektiv nivå men som för en individ är högst begränsat.

Utöver kontakt med en mängd människor, begravningsplanering, röj i den gamla bostaden, etc så hr det varit en del rent administrativa/ekonomiska spörsmål att ta hand om efter ett dödsfall. När bouppteckningen sedan blev klar så inkom ett "oönskat" arv från en person som under stora delar av sitt liv levt väldigt ekonomiskt och sällan unnat sig själv något. När det väl var tänkt att ske förändringar på det området var det för sent. Dvs återigen; ta vara på er och andras tid här i livet!

För min del innebar det att jag i början av månaden sköt till sammantaget 150 tkr till mina portföljer. Det betyder att mitt sparande inte längre till 100% består av eget sparade medel, och självklart boostar det mina siffror. Det är de köp jag genomförde för dessa pengar jag tänkt skriva kort om här, så det inte blir någon överraskning vid månadsrapporten om drygt 1,5 veckor.

Med andra ord en sorglig event som ledde till detta tillskott i sparandet och jag hoppas att jag förvaltar de medlen på ett "klokt" sätt så det inte går förlorat. Med tanke på sparsamheten hos min fader vore det ett ganska ovärdigt sätt att handskas med hans pengar.

Hur som helst. I spekulationsportföljen satte jag in 50 000 kronor (dvs utöver mitt eget lilla månadssparande). Detta ledde till följande köp:

Fingerprint Cards, köp av ytterligare 1 000 aktier á 6,48 kronor. Kommentar överflödig, läs mina tidigare kommentarer om bolaget.

H&M, köp av ytterligare 100 aktier i två omgångar om 50 st á 136,50 och 50 st á 132,04 kr. Ingår i min strategi att köpa H&M på dessa nivåer och sälja för ca 200 kr.

Homemaid, köp av 1 000 aktier á 8,42 kronor. Avser min tilltro till att hushållsnära tjänster, hemmahjälp, etc kommer att fortsätta öka i Sverige. Den svenska livsstilen medför att efterfrågan på extratjänster kommer att fortsätta öka.

Africa Oil, köp av 1 000 aktier á 9,05 kronor. Vill fortsatt vara exponerad mot oljesektorn och efter min försäljning av Statoil stod jag på i princip noll i exponering. Min tilltro (sedan några år tillbaka) är att oljan når 100-dollarsnivå igen och det har onekligen gått åt rätt håll så här långt.

Soltech Energy, köp av 1 000 aktier á 9,24 kronor. Vill ha exponering även mot en annan framtidsbransch som jag tror starkt på. Solenergi. Kanske inte optimalt med ett bolag som främst satsar på solpaneler på byggnadsverk då jag ville ha en mer generell satsning. Men i nuläget får detta nischade bolag duga då värderingen känns hyggligt sund (trots vad Affärsvärlden idag skriver).

Eniro, köp av 800 aktier á 4,60 kronor. Har kanske lite svårt att motivera mitt köp av denna dinosaurie-aktie, men på värderingsnivåer som nu återfinns finns det faktiskt möjligheter att generera viss avkastning i kärnverksamheten. Får de bukt med lånen kan rörelseresultatet faktiskt generera några ören i utdelning på sikt.

I investeringsportföljen har en insättning om 100 000 kronor gjorts, samtidigt som jag gör min "vanliga" insättning om 7 000 kronor. (Plus eventuellt några hundralappar extra om det finns pengar kvar i slutet på månaden). Följande transaktioner har genomförts:

Ratos, köp av ytterligare 100 aktier á 28,84 kronor i bolaget som jag tror står på randen till en kraftig turn-around.

Telia, köp av sammantaget 650 aktier á 41,41 kr (250 st), 41,29 kr (250 st), 42,34 kr (150 st) i denna "andra" dinosaurie som jag fortsatt tror kan generera fin avkastning till aktieägarna i form av utdelning. Låg tillväxt väntas men hyggliga marginaler och en stark kassa bäddar för fortsatt aktievänlig utdelningspolicy. Denna kassako eller "kassadinosaurie" kommer att bli en stor bank i min investeringsportfölj kommande år.

Peab, köp av 25 aktier á 71,70 kronor. Utökade därmed till 1 000 aktier jämt i bolaget.

Fortum, köp av 25 aktier á 20,25 euro. Utökade därmed till 450 aktier i bolaget.

SEB, köp av 200 aktier á 80,76 kronor. Fortsätter att öka i denna stabila bankaktie som nu genererar ca 7,5% direktavkastning. Vilket jag tackar för och tar emot!

ICA, köp av 100 aktier á 269,80 kronor. Blir ett nytt bolag för mig och det handlar om att jag vill ha ett till tryggt, tråkigt, innehav i en bransch som växer (förvisso svagt) med befolkningsökningen. I och med att kursen backat en del under året, från nivåer runt 340 kronor, så ser jag att det finns antingen möjligheter till en snabb återstuds eller åtminstone hygglig ränta om ca 4%.

SAS Pref, köp av 50 aktier á 546 kronor. Vill här komma åt den höga direktavkastningen, samtidigt som jag tar ett bet på att återköpet av de kvarvarande preffarna inte blir av så tidigt som tänkt. Självklart en lite högre risk, men samtidigt kan inte tappet bli till mer än 525 kronor i ett worst-case scenario om återköpen infrias.

Det var en väldigt snabb genomgång över vad det "oönskade" arvet medförde i inköp för egen del. En sammanställning kommer som vanligt att komma i slutet på månaden över hela mitt innehav.

Någon som har några tankar om nyinköpen i portföljen?

2 kommentarer:

 1. Tråkigt att höra att din pappa gått bort. Tiden gör att man accepterar en nära anhörigs bortgång och gör det enklare att leva med det. Jag instämmer till fullo att man inte ska glömma bort att leva vilket man kan kan göra och ändå spara och investera. Vad det gäller dina inköp skulle jag säga att Peab var det bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Det återstår att se vilket inköp som går bäst. Håller nog tummarna för något annat än Peab då själva inköpet endast var 25 st aktier ;)

   Utav de ovanstående så är det Fingerprint, Ratos och SEB som gått bäst så här långt (inledning av augusti månad).

   Må fint!

   Radera