Min blogglista

måndag 6 mars 2017

Sagan om Jan Krabat och Ivar Sparling


”Jan Krabat och Ivar Sparling är två gamla goda vänner från den sprattliga barnaåldern. De har båda växt upp ute på landsbygden under det glada 80-talet, i kärnfamiljsförhållande, och har haft en trygg uppväxt med mat på bordet och lämpliga fritidsaktiviteter under kvällarna. Ingen av dem har fallit in i någon kriminalitet, förutom Ivar som en dag blev påkommen snattandes tre Jenka-tuggummin på den lokala bensinstationen vid 11 års ålder.

När de både med hyggligt fina betyg lämnade gymnasiet som unga vuxna begav de sig till storstaden för att plugga teoretiska ämnen och förbereda sig inför de många yrkesår som därefter komma skulle. Båda valde utbildningar där det rådde viss arbetsbrist/hygglig efterfrågan på marknaden, men där Jan föll åt det naturvetenskapliga hållet medan Ivar tyckte humaniora föll honom mer i smaken.

Efter knappt fem års studier, inräknat mindre studieuppehåll för att prova vingarna i orientaliska byar i fjärran öster, så lyckades de båda landa hyggliga arbeten och kunde påbörja sina yrkesliv. Även om de båda haft olika inriktningar på sina utbildningar hamnade de märkligt nog på samma lönenivå när de stegade in på sina respektive kontor som karriärhungriga och obeprövade individer. De hade båda förhandlat till sig en månadslön om 30 000 kr.

Dessa arbeten landade de cirkus ett decennium in på det nya milleniet och de båda insåg raskt att de nu under cirka 30 år skulle få bita i det proletära äpplet och känna dess sötma i form av monetär belöning och allt vad det kan ge med sig. Jan Krabat drömde tidigt om Panasonics hemmabiosystem, vaskande av bubbel framför lättklädda damer och sportbilar som i snigelfart kunde ta honom, genom snömodden, till sitt arbete varje dag. Ivar Sparling drömde mer om lugna hemmakvällar framför en brasa med en spännande deckare i handen och ett glas välsmakande, men inte alltför kostsamt, rött vin i handen. Båda hade drömmar som rimligen kunde anses mer eller mindre normala och acceptabla för två unga män i vigör ålder och med nyöppnade bankkonton på en av de stora bankerna i vårt vackra land.

Jan började sitt yrkesverksamma liv precis så som han drömt. På ganska kort tid hade han fattat beslut om inköp och investeringar som hade gjort självaste infrastrukturminister Anna Johansson blå av avundsjuka. Han prydde sitt hem med elektronik från både tyska elektronikkedjor och asiatiska uppstartsföretag. Även om det senare, månne, kunde betraktas ha något tveksam inställning till mänskliga rättigheter så hjälpte de oslagbara priserna Jans lägenhet till att i rask fart förändras från en studentlya till en toppmodern ungkarlslya med eleganta tekniska innovationer som fick honom att somna gott om kvällarna. Så fort arbetet kunde tillåta, vilket det åtminstone gjorde 8 veckor om året, så företog Jan befriande och avkopplande resor till exotiska resmål runt om i världen. Eftersom Jan gärna omedelbart ville konsumera dessa upplevelser räckte det inte riktigt till med den median-mediokra lön han erhöll från sin arbetsgivare. Jan fyllde därmed ut kassan på sitt högfrekventa bankkonto med befriande konsumentlån, trots allt var dessa bara ett mindre swipe borta!

Ivar som inte riktigt hade samma konsumtionsiver som sin gamle vän, fortsatte istället på ungefär samma sätt som han gjort under sin tid som student. Det vill säga han försökte leva lite mer utifrån devisen att de positiva siffror som han fann när han loggade in på sin internetbank också skulle förbli positiva i slutet på månaden. Han ville helt enkelt inte konsumera mer än vad han faktiskt tjänade varje månad. Det till trots kunde han utan vidare byta ut den delikata nudelsoppan, med en extra buljongtärning, som han åtminstone fem dagar i veckan förtärt tillsammans med två skivor skogaholmslimpor under sina studentår. Han kunde unna sig både färsk fisk till fredagsmiddagen och kunde ofta följa med sina kollegor på den eminenta lunchkrogen som låg strax intill hans kontor under vardagarna. Han kunde leva ett liv, som åtminstone han själv, uppfattade som ett liv i lyx utan att behöva tacka ja till något frihetsfinansierat bolag. Dessa telefonplågande företag som under så många kvällar försökte påminna honom om att verkligen behövde den där 30 fots-segelbåten ute i skärgården, trots hans plågosamma sjösjuka som följt honom under hela hans uppväxt. Alternativet var ju annars en fräck sportbil som Ivar absolut behövde konsumera per omgående för att livskvaliteten kunde värderas till normal. Ivar tackade dock artigt, men nej, till alla dessa bolag och valde istället varje månad att stoppa undan närmare 5 000 kr varje månad på ett aktiekonto som han såg som en möjlig buffert om något av ondo skulle hända i framtiden.

Medan åren gick, närmare bestämt 15 år, levde de båda vännerna två helt olika liv men var båda mycket nöjda med vad de åstadkommit och fått uppleva. Jan med ett liv i sus och dus och Ivar i ett liv, med hans egen måttstock, i fullt tillräckligt sus för att han skulle känna livets kittlingar under sina fötter. Tyvärr ville inte riktigt livet susa vidare i samma takt som förr, vilket de både skulle få känna på. De båda fick nämligen, vid bara 45 års ålder, uppleva hur den svenska arbetsmarknaden fullkomligt havererade och de kastades ut ur sus och dus och kraschlandade istället med buller och bång i Ylva Johanssons öppna armar och tvingades med den förnedrande upplevelsen att få skriva in sig på arbetsförmedlingens hemsidor.

Under den här tiden hade Jan Krabat byggt upp ett tämligen högt skuldberg, högt särskilt med tanke på att han trots allt haft tämligen raska inkomster under de här femton åren. Han hade nu närmare en kvarts miljon i skulder till diverse kreditinstitut men hade samtidigt en välfylld garderob med robotdammsugare, lasersvärd och en och annan Armanikostym, som tillsammans troligen betingade ett relativt högt värde på andrahandsmarknaden. Även om han knappast kunde få ihop bråkdelen av den kvartsmiljon han nu var skyldig de välmenande kreditbolagen som predikat livsnjutning under så många år.

Ivar hade istället det helt omvända. Hans 5 000 kronor som han sparat undan varje månad hade vuxit till en smärre förmögenhet. Både för att han själv var ganska aktiv i sitt sparande och hade lyckats placera sina pengar på sådant sätt att de vuxit mer än 10 % varje år i värde. Detta var något som han var väldigt stolt över, även om det medfört att han aldrig fått uppleva någon flamengodans i den karibiska övärlden, eller ej heller fått traska hem med någon gotländsk ungmö efter vaskande framåt småtimmarna på Gutekällaren under Stockholmsveckan. Ej heller hade han fått uppleva den utsökta sexrättersmenyn på Noma restaurang i Köpenhamn, där rimmad renskav prydd med samehandplockad fjällsipa för närmare just 5 000 kronor var en av huvudrätterna. Trots dessa oförglömliga uppoffringar hade han ju ändå fått äta tämligen gott och roat sig tämligen hyggligt. Även om hans festmåltider snarare varit tvårättersmenyn på Scandic hotels, fläskfiléskiva med en höftad slev Bearnaise, och den karibiska drömdansen bytts mot frusen grekisk zorbadans på Samos efter att ha fyndat en sistaminuten-resa i oktober.

Till skillnad från Jans stora skuld om dryga kvartsmiljonen hade Ivar istället byggt upp en förmögenhet på närmare två och en halv miljon kronor (!). Denna förmögenhet hade Ivar placerat på aktiemarknaden i bolag som på Floragatan i vår huvudstad kanske betraktats som lite småtråkiga. Men dessa aktier gav nu Ivar varje år 125 000 kronor i ränteintäkter, pengar som han sannerligen skulle behöva om han för en tid skulle gå arbetslös.

Jan bajsade fullkomligt i byxan när han såg sin första lönespecifikation från A-kassan, medan Ivar rynkade något bekymrat i pannan. De båda skulle få ut ca 15 000 kronor vardera i månaden vilket sannerligen inte skulle räcka till några fler ultraljudsmassagebesök och mangoinpackningar på Selma Spa för Jan. Nu skulle han, åtminstone under en tid, få nöja sig med Lidl’s engångsartiklar och smuggelsprit från Ryssland för att balansera sig till högsta punkt på Mazlovs behovstrappa. Ivar däremot kände sig tämligen trygg över sin inkomstnivå och medräknat sina fina ränteintäkter från sparkontot insåg han hastigt att han i princip skulle kunna leva på precis samma nivå som tidigare. Utan att för den delen göra sig själv mer fattig i ett långsiktigt perspektiv.

Under kommande månader medan de hårda arbetsvindarna ven över de båda gamla vännerna fick de med pannlampa och lägereld söka efter nya jobb som kunde frälsa dem från deras nuvarande situation. Ja inte så mycket frälsning kanske för Ivars del, men Jan behövde sannerligen lite kickass-terapi för att överleva dagarna utan gåsleverpastej och österrikisk guldchampagne till frukost. För Ivars del smakade morgonkaffet från Gevalia precis lika gott som tidigare även om han tyckte det var lite tråkigt att han fått skära ned på sitt sparande något under de arbetsfria månaderna.

När Jan och Ivar träffades en kväll, för övrigt på ett av Ivars gamla favorit-ölhak på söder, funderade och diskuterade de båda om hur deras liv varit och hur de såg på saker och ting idag. Det fanns ett ömsesidigt politiskt intresse så flera av deras frågor antog de att även andra människor, och politiker, begrundade över i sin vardag. Både Jan och Ivar kunde ju se hur olika deras liv varit och vilket paradigmskifte det nu plötsligt blivit för Jan att uppleva en tid bortom lönerullarnas befrielse. Jan upplevde livet och sin nuvarande situation som tämligen orättvis medan Ivar tyckte att Jan mestadels hade sin egen konsumtionshets att skylla sig för. De kunde dock inte komma fram till några gemensamma rätt eller fel i sin diskussion, men skulle gärna vilja veta vad deras omgivning tyckte. Med det lät de sina Pripps-flaskor klinga i ett avslutande skål och önskade varandra god natt och hopp om att de båda snarast möjligt skulle hitta nya arbetsattraktioner kommande månader.”

 

Sagan om Jan Krabat och Ivar Sparling är på intet sett en fullkomlig hittepå-historia. Det finns många Krabater och Sparlingare där ute som lever och lär som någon av de två ovanstående. För mig vore det intressant att både veta vad omgivningen tycker om dessa gentlemän och deras eget ansvar i följande två situationer. Framför allt handlar det om frågor som berör att slösa eller spara, vilket är ett ämne som berör mig stort. Det handlar även om konsumtionsmönster och om vilka skatter vi bör betala i vårt land, men även vilka möjligheter och skyldigheter vi har som medborgare i detta land.

Frågor som jag själv tycker är intressanta, som främst är kopplade till dessa områden och där jag i många fall har åsikter om, är bland annat:

Har vi rimliga nivåer på arbetslöshetsförsäkringen såsom den ser ut idag?

Är det rimligt att promota förtida konsumtion av varor och tjänster genom att reducera kostnaden vid upptagning av lån?

Vad händer om vi slopar avdragsrätten för konsumtionslån (och bostadslån)? För individ och för samhället i stort?

Är nuvarande nivå på kapitalskatten rimlig?

Har Ivar Sparling rätt till samma ersättning som Jan, och andra, trots att han har en kapitalinkomst om 125 000 kr per år?

Om en individ själv väljer ett visst (ekonomiskt) betteendemönster skall han senare i livet ”belönas eller ”straffas” för detta?

 

Som många förmodligen förstår så tillhör jag främst den ena kategorin av dessa två exempelmänniskor, och har kanske lite svårt att förstå vissa av de socialistiska vindarna som just nu blåser i vårt land. Alla människor skall ha rätt till en grundnivå som är tillräcklig för att vi ska kunna leva ett friskt och tryggt liv. Alla människor ska hjälpa sitt land utifrån den förutsättning man själv som individ besitter. Vi ska fortfarande som individer ha möjlighet att göra vissa val, som att t.ex skjuta upp vår konsumtion, vilket inte skall leda till att vi senare behöver straffas för vårt val.

Det känns som att curlingen nått nya höjder i samhället idag, oavsett om det gäller arbetslöshet, kriminalitet eller integration. Politiker är fruktansvärt dåliga på att fatta långsiktiga beslut, väl medvetna om att deras ämbete troligen då blir förkortat. Dessa politiker, oavsett färg, fortsätter att hejdlöst skylla på varandra och ingenstans kan man få en neutral part som faktiskt kan presentera vad som de facto är fakta! Olika grupper ställs mot varandra, och på ett ganska smaklöst sätt hjälper media till att visa hur illa skattepengar används i privat regim, oavsett hur illa motsvarande tjänst sköts inom det kommunala eller statliga. Och trots det som händer i de extremaste av socialistiska länder i Latinamerika så hyllas de av vänsterförespråkare, och den omtalade Lafferkurvan ses som ett republikanskt manipulativt verktyg för att istället rättfärdiga skattehöjningar.

Det område som jag dock främst dock riktar in mig på när det gäller skattetrycket i vårt land är kopplat till just sparandet och lånandet av pengar. I detta land ses sparande många gånger som något negativt och om man skulle ha sparat under lång tid och byggt upp en förmögenhet så betraktas man som Kung John i England. Oavsett om man i själva verket haft precis lika mycket pengar att röra sig med som alla andra, med skillnaden att man valt att lägga en del i sparbössan. Lånandet ses däremot med andra politiska ögon. Att ta lån främjas genom höga skattesubventioner. Om man faller i skuld utan att ha möjligheter att återbetala så är det självklart synd om personen i fråga och hjälp skall på alla tänkbara sätt ges. På samma sätt som i lyxfällan skall det alltid finnas någon som rycker upp dig, tar hand om dina lån och hjälper dig till jobb för att sedan belöna dig med ett körkort som tack för din medverkan! Egenansvaret känns som ett väldigt främmande fenomen och detta kan faktiskt snabbt spilla över på andra delar av samhället. Om man inte behöver ta ansvar för sin ekonomi, varför behöver man då i slutändan ta ansvar för de brott man begått?
Med dessa, högst personliga, tankar önskar jag er en fortsatt trevlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar