Min blogglista

söndag 11 december 2016

Miljonär innan 40

#Ekonomi

Genom en extra summering av de totala tillgångarna så kan jag konstatera att mitt totala sparande, eller mina totala tillgångar, faktiskt är uppe i över 1 msek. Mitt mål om att nå upp i 1 miljon kronor innan min 40-årsdag är därmed uppnådd! Jag får erkänna att det bär mig något emot med en sådan summering för att nå detta mål, då jag här tar med mina totala tillgångar. Dvs jag adderar även tillgångar såsom min bostad och jag räknar med mitt privata pensionsspar, trots att det inte är något jag kan ta ut för stunden. Jag tar dock inte med någon annan form av pensionsspar, såsom tjänstepensionen eller PPM!

Mitt mål innan 40-årsdagen var att nå upp till miljonnivån på mitt "portföljsparande". Dvs det sparande som jag varje månad redovisar här på bloggen. Tyvärr fick jag lyfta på alla mattor, plocka fram alla dolda tillgångar, för att nu istället nå detta mål. Tror dock det är många bloggare och sparare som tänker så här, så det är väl inte helt fel att halka ner i samma dike en gång?

Summerar jag därmed mitt sparande, enligt dessa parametrar, så kan man utläsa följande:

Investeringsportfölj 450 tkr
Som redovisat i bloggen, under månadsuppföljning. Min huvudsakliga sparportfölj som jag förväntar mig ska ge fin direktavkastning idag och för alla framtid!
Spekulationsportfölj 67 tkr
Min andra portfölj som jag separerat för att utföra mer riskabla köp. Tanken är att generera viss överavkastning här som jag löpande överför till investeringsportföljen.
Cash 29 tkr
Mitt kontantsparande som ingår i mitt portföljsparande. Jag sparar ca 1,5 tkr varje månad i kontanter, vilket fungerar som en extra buffert vid eventuella börsfall. En krigskassa helt enkelt.
Privat pensionssparande 141 tkr
Sedan ca 10 år tillbaka så har jag skyfflat in pengar till Swedbank Robur. Främst för att det av skattemässiga skäl varit gynnsamt att spara ca 12 tkr per år. Målsättningen var att fortsätta med detta fram till 55 års ålder och därefter definitivt möjliggöra en reducering av mina tjänstetimmar. Tyvärr har reglerna för individuellt penssionsparande försämrats och jag har fått avbryta mitt sparande här. Ett alltför kortsiktigt politiskt beslut i mina ögon och därav har jag avbrutit fortsatta insättningar.
Kontantinsats BR 300 tkr
Vid köp av bostadsrätt för ca 1 år sedan var min kontantinsats 300 tkr. Denna summa får jag svårt att "få ut" när jag vill, men det är trots allt en del av min egen förmögenhet.
Del av värdeökning BR 120 tkr
Detta är en ganska försiktig bedömning utav min andel av värdeutvecklingen i bostadsrätten. Beräkningen är även gjord efter reducering av latent skatt om 22%. Detta belopp är självklart något svårt att motivera då jag först får ut pengarna vid en eventuell försäljning. Dessutom så är det troligt att pengarna kommer att behövas till nästkommande bostad, och i realiteten aldrig blir "pengar i handen".
Buffert Cash 177 tkr
Dessa pengar, som ej är medtagna i mitt portföljsparande, är bland annat pengar som jag har kvar sedan min förra bostadsrättsförsäljning och som jag använder för att fylla på i mitt vanliga månadssparande. Mina möjligheter att månadsspara 10-12 tkr varje månad har inte varit helt friktionsfria, det är då jag "fyllt på" i från denna buffert för att upprätthålla åtminstone 10 tkr's sparande. Jag fondsparar även ca 2,5 tkr varje månad för att bygga upp en "ny" buffert som jag kan använda till löpande månadssparande. Låter kanske ologiskt, men att bli miljonär är inte alltid helt logiskt!
Fondspar övr 4 tkr
Detta mindre fondsparande är helt enkelt ett extra buffertsparande som jag har börjat bygga upp inför min föräldraledighet. Tanken är att jag ska kunna fylla på mitt något utdränerade lönekonto när det är dags att ta hand om en liten parvel. Månadsinkomsten lär falla rejält och då kan det vara skönt att kunna fylla på med 3-4 tkr i månaden från annat håll.

Summerad förmögenhet 1 288 000 kr!

Konstaterar därmed att med lite tänjande på ramarna att jag faktiskt redan är miljonär! Och även om bloggaren miljonär innan 30 var långt före mig tycker jag ändå inte det är fy skam att betrakta sig som miljonär strax innan 40.

Nu är det bara att sikta på att bli åtminstone dollarmiljonär innan 50-årsdagen!

Trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar