Min blogglista

torsdag 11 februari 2016

0,5% evig utdelning!

#Ekonomi

Orostider på börsen och en klok portföljförvaltare gör nog rätt i att hålla sig utanför marknaden just nu. Signalerna från Kina har under hela hösten varit minst sagt oroande och när vi nu bryter in i februari månad och tar oss an uppgifterna om bankernas finansiella status så är det med viss panikkänsla. Kan vi se en ny finanskris brisera med de kinesiska bankerna i spetsen? Flera av de största bankerna i världen är kinesiska och det skulle självklat få spridningseffekter om en kollaps skulle inträffa.

Trots denna smått sjudande panik kommer jag inte att agera. Den största delen av min portfölj ligger placerad i vad jag känner en trygg investeringskorg. Och jag vet att om jag försöker hålla mig borta från marknaden kommer jag inte att klara av att hitta rätt tillfälle att ge mig in igen. Jag är dock övertygad om att den som just nu agerar; agerar utifrån större risk eller helt enkelt är mer aktiv på marknaden kommer att vara en vinnare om ett år. Exempelvis skulle jag om jag kunnat vara något aktivare kunna tänka mig att svära i kyrkan, och just det, ta ett lån för att peta in mer kapital på börsen. Något som de flesta experter skulle se som ett vansinnigt agerande.

Vansinnigt eller ej, då jag inte känner att jag är tillräckligt aktiv för närvarande, kör jag på med min vanliga strategi. Det jag möjligen försöker göra är att snåla in på mina vanliga konsumtionskostnader för att om möjligt kunna peta in lite mer kontanter i portföljerna.

Så åter till rubriken, vilket i mångt och mycket återspeglar mitt mål med mitt sparande. För varje krona jag petar in i mitt sparande förväntar jag mig 0,5% evig, månatlig, avkastning (utdelning). Dvs i genomsnitt. Det betyder att för varje sparad tusenlapp förväntar jag mig att få 5 kronor i evig månatlig utdelning.

Låter det futtigt? Ja förvisso! Och jag kommer att behöva uppåt fyra tusen sådana 5-kronor för att gå runt överhuvudtaget varje månad. Men det är detta som får mig att kämpa vidare med sparandet och förmår mig att skicka in den där extra tusenlappen i slutet på månad. Och faktum är att för varje 100 000 kronor jag petar in i aktiesparande så är jag uppe i 500 kronor i månatligt evig utdelning. Det är heller inga stora summor men åtminstone en start på det arbetsfria livet...

För närvarande känns allt det här kanske avlägset... särskilt när portföljera tappat 10-15% sista månaderna. Men en klen tröst för stunden är att direktavkastningarna ser betydligt bättre ut nu när kurserna kryper ned. Det gör att min månatliga direktavkastning om 0,5% kanske snarare är något högre. Med den visdomen kan jag trots allt somna gott och ha förhoppningar om att oron och mullret i öst bara är just ett dovt muller som aldrig får ett större utbrott...

Trevlig afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar