Min blogglista

onsdag 20 januari 2016

Svag inledning på 2016

#Ekonomi

Året har sannerligen börjat illa. Inte bara för mig utan för hela aktiesparar-kollektivet. Säkerligen finns det några som lyckats bra, med hög risk, under de första veckorna av 2016... Men för egen del har det gått minst lika illa som genomsnittet.

Min huvudportfölj, investeringsportföljen, har backat 7% under året medan spekulationsportföljen backat hela 17%. Index för året är ned ca 11%. Ingen vidare start på året med andra ord. Det lustiga är att jag under senhösten övergav strategin av att äga björnar med kraftig hävstång. Jag använde dem som försäkring mot ett kraftigt börsfall och under de år jag ägde och återköpte björnar skedde aldrig detta. Lite typiskt, men kanske inte så oväntat, så faller börsen som kraftigast just när jag inte längre är ägare av dem!

Jag försöker fortsatt se sunt på tillvaron. Marknaden har en tendens att överdriva både hur bra och hur illa det är ställt i ekonomin. Både på mikro och makronivå. Just nu är det många som verkar tro att den globala ekonomin står på randen till ett fullkomligt sammanbrott och så illa tror jag ingalunda det är. Det är klart att centralbankerna runt om i världen har blåst upp ekonomin under lång tid genom att trycka ut nya sedlar till inhemska banker som aldrig själva behövt ta någon egentlig risk. Men detta är en del av systemet och jag tror inte det kommer att ske någon agressiv och omedelbar förändring i nutid som får det att kollapsa. Med tiden behövs självklart regleringar men de kommer att införas succesivt.

För den långsiktige så finns det därmed nu fina tillfällen att köpa kvalitetsbolag till rabatt. De bolag jag ofta nämner har fått ta rejält med stryk och även om kanske inte många håller med mig... så tycker jag de fått uppleva tämligen oförtjänt med stryk. Att kunna köpa Telia under 50 kronor tyckte jag tidigare var ett fynd, och nu när vi ligger under 40 kr så får jag förvisso vissa skuldkänslor över mina rekommendationer på bolaget, men fortsätter självklart att köpa.

I och med nedskrivningen så kommer Telias resultat för 2015 självklart att reduceras kraftigt. Min förväntan om en nettovinst om ca 3,50 kr per aktie sänkts till ca 2,50 kr per aktie. Bruttoresultatet som torde ha landat på ca 23 miljarder blir nu istället endast runt 16 miljarder. Att upprätthålla vinster som överstiger den utlovade utdelningsnivån om 3 kr per aktie kommer kommande år att bli svårt. Men med fokus på främst Norden hoppas jag att bolaget kan generera tillräckliga kassaflöden för att i det närmaste upprätthålla den utlovade utdelningsnivån.

Bolag jag i övrigt pratar mig varm om är Ratos, Peab, Scandi Standard och några till. Samtliga som jag gärna köper på 50 kr-nivån. I fallet Peab till och med uppåt 60 kronor!

När det gäller Ratos så råder det inga tvivel om att de börjat få fart på sina engagemang. Och utöver Aibel-köpet (som ingen verkar ha varit positiv till när så skedde) så tror jag de därefter gjort betydligt bättre val. Men det är sannerligen upp till bevis under det fjärde kvartalet då utdelningsnivån sätts. Och jag hoppas de inte överraskar med ytterligare någon nedskrivning (vilket förvisso torde ha kommunicerats vid det här laget).

Under nästa vecka börjar äntligen rapporterna för det fjärde kvartalet trilla in och vi kan summera 2015. Ser självklart fram emot ovannämnda bolagsrapporter, men även Fingerprint-rapportern som jag tror blir en rejäl kioskvältare. Jag skulle inte bli förvånad om Jörgen Lantto tar marknaden på sängen och föreslår bolagets första utdelning!

Önskar er alla en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar