Min blogglista

tisdag 29 september 2015

Uppdatering Fint AB

#Ekonomi


För ganska exakt 7 månader sedan föll mitt öga på bolaget FINT AB, vilka fortsatt säljer Fortnox affärssystem (utlicencerat) till vissa länder. Vissa länder som Fortnox själva av någon anledning inte för närvarande vill penetrera.

Jag fann bolagets balansräkning tämligen skrämmande, omsättningen så låg att det i det närmaste liknar ett enmansbolag och att det helt enkelt är ett bolag som jag ville lämna en rejäl varningssingal om, till (min förvisso obetydliga) läsarkrets.

För en tid sedan släpptes rapporten för det första halvåret, och jag tänkte här lite kort gå igenom vad som hänt under perioden. (Det är inte långt till nästkommande kvartalsrapport, och då kan jag återkomma med ytterligare någon kommentar).

Hur som helst. Nettoomsättningen ökar med, ja håll i er nu, hela 65% före periodisering. Bolaget omsatte under de sex första månaderna ungefär 580 tkr. Att jämföras med drygt 350 tkr första halvåret 2014. Ehrm...

Rörelseresultatet landade på -10,2 msek. Dvs något bättre än de (11,4) msek som bolaget tappade första halvåret 2014.

VD'n Camilla Jarnemyr nämner dock den stabila försäljningsökningen och att bolaget räknar med kraftigt försäljningslyft under hösten. Vi får sannerligen hoppas att det ligger minsta uns av sanning i de kommentarerna.

Tittar man på bolagets finanser så visar det sig att de per 30:e juni 2015 sitter på en sinande kassa om 6,7 msek. Detta kan jämföras med de 7,8 msek bolaget hade exakt ett år tidigare. Positivt? Njae, knappast med tanke på att de klämt ut ca 22,5 msek av aktieägarna lagom till julen 2014. Att ungefär 3,5 msek av dessa försvann omedelbart som en "emissions"-kostnad visar väl att de parter som hjälpt till vid emissionen hade vett att ta betalt för att överhuvudtaget försöka genomföra emissionen.

Bolaget har lagrat på sig fina utvecklingskostnader om ca 25 msek i skrivande stund, dvs aktiverat i balansräkningen. När dessa en dag träffar resultaträkningen så finns det inte mycket vinst kvar för bolaget, såvida de överhuvudtaget når någon omsättning att tala om. Jag är skeptisk!

Och med tanke på att bolaget bränner ca 8 msek per kvartal är jag något förvånad över att det ännu inte inkommet besked om någon ny nyemission. Kassan borde vid dags datum vara nere på noll helt enkelt. Men detta bör ske kommande dagar/veckor!

Kursen låg på 0,12 kr när jag i februari månad sågade detta bolag. Idag är kursen 0,085 kr. En nedgång om ca 30%. Kanske inte så farligt när börsen faktiskt är ner 15% under samma period. (ca 24:e februari tom 29:e september). Men det lär fortsätta utför kommande månader.

Min målkurs är fortfarande 0 kr i detta bolag såsom det ser ut idag. Det kommer att ta många år innan detta bolag redovisar tillstymmelse till vinst, och än längre tid innan något av aktievärde kan börja skapas!

Därav råder jag er att hålla er fortsatt långt, långt borta från detta bolag. Nyemissionen kommer allt närmare och var så säkra på att det blir en till bister julklapps-emmy även i år. Eller rättare sagt; Tyvärr är det snarare troligt att den hinner komma långt tidigare än så...!

Trevlig kväll!

7 kommentarer:

 1. Sälj aktien innan bolaget likvideras!

  SvaraRadera
 2. Jag tror fö inte att namnbytet var så givande för dem... men med nytt namn kanske de kan lura en och annan vid nästkommande emissioner.. :o

  SvaraRadera
 3. Bättre att göra sig av med det som går dåligt och investera kapitalet i aktier som går upp som tex. Fingerprint

  SvaraRadera
 4. Nya tider! Sälj Fingerprint!

  SvaraRadera
 5. Köp fingerprint!

  SvaraRadera
 6. ABG har säljrekommendation med en riktkurs på 40 kronor på Fingerprint.

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3975395.ece

  SvaraRadera
 7. Jag är inte helt säker på vad alla dessa Fingerprint-kommentarer gör på ett inlägg om FINTAB/BRIOX. Men det finns säkert en logisk förklaring som jag själv inte kan se...

  SvaraRadera