Min blogglista

tisdag 11 augusti 2015

Slakt på biometri-aktier

#Ekonomi

Det blev en kraftig korrektion idag för både Fingerprint och Precise Biometrics. Den första föll med 10% och den andra med hela 15%. Det tog inte många långa sekunder innan diverse forum och twitter fylldes av glada tillrop om att äntligen var biometri-bubblan spräckt.

Det är lite besynnerligt att se dessa gentlemän som inte annat än önskar se just detta, samtidigt som de troligen under lång tid stått vid sidan om och blivit blåsta.

Nåväl, självklart kan man inte annat säga än att värderingen är skyhög. Främst för Precise del. Jag har länge nämnt att jag tycker just detta, och därmed tycker jag det är ganska naturligt att vissa justeringar sker. Man kan inte förvänta sig att marknaden skall acceptera hur höga värderingar som helst utan att fundamenta till slut kommer ikapp. Eller åtminstone visar "tendenser" till att komma i kapp.

Fingerprint har i nuläget en värdering runt 12,5 miljarder och Precise Biometrics värdering är ca 2 miljarder. Väl ansträngt med tanke på vad de för stunden levererar!

Samtidigt är det alltid svårt att värdera bolag som öppnar nya dörrar. Bolag vars potentiella vinster ligger längre fram i framtiden än vad som är överskådeligt för närvarande. Bolag där man heller inte sett det slutliga produktsortimentet. Jag tänker mig fortfarande en rad användningsområden för biometri som vi ännu inte fått se om som jag själv funderat på;

* Vad sägs t.ex om att man har biometrisk lösning till sin fjärrkontroll. Föräldralåset är kopplat till familjens fjärrkontroll. Man kan även koppla favoritinställningar till en biometrisk lösning.

* Single-Sign-On-lösningar till din dator på arbetsplatsen. Logga in med biometrisk lösning och du har alla dina behörigheter till din dator. Behöver inte logga in 150 ggr till för att nå ditt program!

* Fysiska portkoder i form av biometri. Visa din hand framför porten till din hyres-/bostadsrätt och dörren skall öppnas.

* Biometriska lås hos dina hotell. (En av mina favoriter). Tänk att på semestern slippa dra med dig nycklar till stranden och hålla koll på var de är. Istället checkar du in med din tumme och får tillgång till hotellet via nycklar som du bär med dig alltid.

Det är väl just detta som förmår kursen att fortsätta blomstra. Vi har troligen inte sett närmelslevis alla användningsområden ännu och jag hoppas båda bolagen snart ger sig in på ngn "ny" marknad. Eller om jag rättar mig själv så tror jag det är mer än nödvändigt att bolagen snart visar att de kan träda in på nya områden. Om marknadsvärdet i bolagen ska kunna motiveras på lite sikt bör vi se just detta de kommande åren.

Tills dess fortsätter jag att reducera mina innehav något när möjligheten ges. Idag låg min säljorder på Fingerprint på 250,50 kronor. Bara 50 öre över dagshögsta. Och likaså bara 50 öre över all time high. Det kan med andra ord vara olönsamt att bli alltför girig...

Låt inte din eventuella girighet störa din sömn, och ha en trevlig kväll!

3 kommentarer:

 1. "Det är väl just detta som förmår kursen att fortsätta blomstra."

  Eller det simpla faktumet att fingersnsor i smartphones blir standardkomponent? Vet du hur många som säljs årligen? Samt kreditkort (mastercard/Zwipe)

  SvaraRadera
 2. Tack för din synpunkt!

  Det är självklart att även fundamenta i form av sålda komponenter (sensorer/touchid/etc) är en bidragande faktor till kurslyftet. Jag tror FPC kan ligga på en försäljning om ett par hundra miljoner sensorer på sikt i årlig leverens, vilket torde kunna ge ett par miljarder i intäkter. Jag kanske borde varit tydligare med att vi behöver se fler/"nya" användningsområden för att motivera fortsatta kursuppgångar!

  När det gäller kreditkort/betalningsmöjligheter så skulle jag önska att jag visste mer om när biometriska lösningar blir en standardiserad komponent. Det är ett spännande område som kan generera framtida intäkter för båda våra bolag.

  Och om du inte läst mina inlägg tidigare så tillhör jag alltså en av de som verkligen tror på denna bransch och tror att vi kommer att få se betydligt fler (inkomstbringande) användningsområden för biometriska lösningar. Och jag hoppas, och tror, att FPC/Precise är två av de bolag som kommer att finnas med då!

  Trevlig onsdag!

  /Lattebubbla

  SvaraRadera
 3. Tydligen många som blankar Fingerprint nu.

  SvaraRadera