Min blogglista

tisdag 9 juni 2015

Löntagarfonder


#Ekonomi

Man hör hur det rasslar. Man hör hur det mullrar. Någonstans i varje sant LO-hjärta eller hos många sosse-sympatisörer finns det visst hopp om att denna fråga åter ska komma ordentligt på tapeten igen. Kanske kan det komma fram som ett nytt spännande paket lagom att öppna till Tage Erlanders Karl Bertil Jonsons Julafton?

Ja jag pratar om löntagarfonder som det så populärt kallas. Ämnet förefaller att vara åtminstone ljummet för närvarande och det har synats lite hastigt ibland annat borgarbrackornas podd nyligen. Men främst har LO med dunder och brak hållit ett seminarium i vår huvudstad i ämnet. Det skulle med andra ord kunna hetta till ordentligt igen och ge rejält våta drömmar till två av dess grundare Anna Hedborg och Gunnar Fond.

Jag funderade lite kort på om jag skulle försöka förklara vad en löntagarfond är, men jag tycker personligen det är svårt att görde på ett riktigt konkret sätt. Förändringarna har varit många sedan det första spadtaget i löntagargraven, förlåt fonden, gjordes och att ge en aktuell bild kan därför vara svår. Jag nöjer mig med en mer filosofisk beskrivning. Löntagarfonder är en sorts vinst- och omfördelningsmaskin. Eller en sorts revolution där staten, och därmed människorna, åter tar kontroll över företagen. En liten del av företagets vinst skall omvandlas till aktier som tillfördelas staten, tills i princip Staten tagit kontroll över företaget genom majoritetsägande.

Det handlade om, om jag förstått det hela rätt, att man från främst den röda sidan ansåg att företagen på den fria marknaden genererade för höga vinster. Dessa övervinster som genererades torde samlas på något sätt och kapitaliseras genom statligt ägande. D v s låta arbetarna åter få kontroll över maskinparken. En sorts Robin Hood-politik som kan låta ideoligiskt generös men som bara är så korkad att man inte vet vilken ättestupa man vill kasta sig ut för först.


Detta är ett exempel på politik som skrämmer bort svenska företag, svenska entreprenörer och sänker tilltron till Sverige som ett seriöst företagsland fullkomligt.

Det jag inte begriper är varför man istället inte lär människor mer om hur enkelt det är att själva äga det företag man arbetar för. Eller ett annat likvärdigt företag om man inte skulle råka finnas på någon börslista. Man kan själv som individ ta en aktiv roll, gardera sig mot företagens övervinster, genom att själv lägga en egen liten krona här. Det kostar numera inte mer än just en krona att handla aktier om man använder viss nätmäklare. Det finns även andra som kostar mindre än en kopp kaffe på Statoil.

Om man som löntagare istället tar en sådan aktiv roll så blir man själv ägare och slipper låta staten sköta den rollen. Är det inte en viss frihet att själv kunna avgöra det som löntagare?

Låt oss säga att man jobbar på Telia, förvisso dåligt exempel då det redan är ägt av staten till viss del, men jag kör på det. Om den stackars löntagaren som känner sig kränkt av sitt företag, Telia AB, för att de gör så stora övervinster, så kan hen för 50 kronor inskaffa sin första andel i bolaget. Det finns ingen människa som kan påstå att man inte ens kan avvara 50 kronor i månaden oavsett vad man jobbar med på Telia. Jag är tämligen säker på att åtminstone 99% av alla sjukskrivna har möjlighet att avvara dessa 50 kronor.

På ett år skulle man därefter ha kommit upp i ett härligt ägande av 12 Telia-aktier. Det må vara väldigt litet, men det är åtminstone en start att själv ta en aktiv roll. Dessa 12 aktier ger nästan tillbaka en månads initialt sparande som plåster på såren (i form av ränta/utdelning).

Varför lär man inte löntagare att ta denna aktiva roll istället för att försöka tillsätta regler så att staten kan mästra med ett företags vinster. Man omyndigförklarar inte bara löntagaren genom denna reform men det skulle även sända en tydlig signal till de företag som verkligen lyckas generera räntabilitet på det egna kapitalet... - Till Sverige är ni inte välkomna!

Låt oss hoppas att riksdagen sänker alla eventuella liknande sådana förslag, så att en borgerlig regering inte ånyo blir tvungen att ta itu med soppan några år senare!'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar