Min blogglista

fredag 29 maj 2015

Avstämning maj månad!

#Ekonomi

Dags för den femte avstämningen för året, och den andra avstämningen från vackra Kreta! Maj månad har gått tämligen raskt och för första gången blev det negativa "netto"-insättningar i portföljen denna månad. D v s mina uttag översteg mina insättningar. Detta berodde på behovet av att få ut lite medel för min långvistelse här i Grekland. Förhoppningsvis var det ett undantag som inte skall upprepas!

Glädjande nog steg portföljen i värde trots detta, vilket är ett självklart mål för varje månad. Mycket tack vare uppgången i Fingerprint, som egentligen själv sett till att maj månad blev just en positiv månad. Okej, även Precise Biometrics har självklart hjälpt till, men frågan är om inte den uppgången främst är kopplad till Fingerprints framgångar!

Jag börjar med sammanställningen innan jag lämnar några korta kommentarer:

Investeringsportfölj:

Fortum*
100 162,33 16 233
Havsfrun
1000 22,10 22 100
Oriflame
200 128,50 25 700
Peab
200 65,40 13 080
Ratos
425 55,10 23 418
Scandi Standard 100 53,25 5 325
Skistar
100 99,75 9 975
Statoil*
100 159,69 15 969
Telia
425 50,25 21 356
Afrikafond

12 651

Summa 165 807 kr

Spekulationsportfölj:

Africa Oil
200 17,94 3 588
Eniro
3000 1,18 3 531
Fingerprint 100 105,25 10 525
Metallvärden i Sve 150000 0,05 7 500
Opcon
5000 0,73 3 650
Precise
8000 1,90 15 200
Tobii
200 44,90 8 980
Trigon Agri 3000 0,90 2 700
Vardia*
2500 1,61 4 366
Bear Omx*18 2000 1,78 3 560
Bull SSAB*4 200 37,09 7 418

Summa 71 018 kr

Cash 26 271 kr

SUMMA 263 096 kr (vid årsskifte 207 616 kr)
 
Portföljerna steg alltså med ca 2%, i jämnförelse med OMX som jag tror varit mer eller mindre oförändrad för månaden. Alltid skönt att gå bättre än index även om det liksom för andra aktiva förvaltare inte är helt lätt. I det stora hela vill jag nå mina årliga målsättningar åtminstone och om det sedan är i linje med index eller inte må så vara!

I det stora hela har jag i ett tidigare inlägg rapporterat mina många justeringar under maj månad. Jag skulle tro att juni månad blir en något mindre aktiv period än sin föregångare. Jag tycker mig nu gjort tillräckligt med justeringar i min spekulationsportfölj för detta halvår, medan investeringsportföljen fortsatt förblivit tämligen orörd som sig bör. Men vi får väl se om jag lyckas hålla fingrarna i styr i juni månad!

Under månaden har självklart biometri-bolagen varit den största behållningen. Både Precise Biometrics och Fingerprint Cards har stigit rejält. FPC har stigit med ca 65% under månaden medan Precise stigit med strax över 60%. Tämligen galna uppgångar förstås och denna gång handlar det liksom tidigare om väldiga spekulationer om vad som skall hända härnäst.

I PB's fall så kan man lugnt säga att värderingen är skyhög. De har fortsatt ingen omsättningen att tala om och jag är såklart något kluven till bolaget. Varför har inte omsättningen satt fart i bolaget än? Just nu så figurerar biometriska lösningar i var och varannan mobiltelefon, men för PB's del så har det gett obetydliga intäkter så här långt. De har heller inte nått någon större framgång med deras produkt Tactivo. Spontant är jag väl inte jättefrälst över den produkten utan hoppas att de söker sig till andra områden. Om de har en av de bättre algoritmerna så borde den ju sannerligen efterfrågas av mobilbolagen!

FPC har däremot redan bevisat rejält att de har en produkt som efterfrågas av marknaden. Med en omsättning som spås nå över 1 miljard; ja närmare 1,5 miljarder om man får tro dess ledning... så är det smått fantastiska siffror detta lilla göteborgsbolag visar. Från intäkter på ett dussintal miljoner till att nu närma sig miljardintäkter, bara ett par år senare. Det är smått otroligt. Likaså är självklart den börsvärdering som vi sett. Bolaget värderas nu till P/S runt 5. Med ett eget kapital runt 5 kronor per aktie (aktiekurs idag ca 100 kr) så förstår nog de flesta att bolaget är tämligen hypat!

Jag har dock något svårt att förstå mig på alla dessa biometrihatare. Det är som att vissa bolag helt enkelt hatas av den stora Twitter-skaran. Men trots denna avsky mot bolaget, eller nåväl mestadels dess värdering, så måste det om och om igen påtalas på olika sätt. Någon slags mediedrev för att smutskasta bolaget. Helt tvärtom det norska försäkringsbolaget Vardia. Där var det ett helt annat drev, och vi vet ju vad som skedde där!

Personligen tycker jag värderingen i FPC är hög. Jag skulle till och med kunna dryfta mig till att säga mycket hög. Men det är, som jag påtalat flertal gånger tämligen svårt att värdera bolag som agerar på fortsatt nya marknader. Biometribranschen har förvisso varit en het marknad i några år, men det är ju först nu sista åren som verkliga kassaflöden genererats till branschen. Om tekniken är här för att stanna och bli en del av vardagen när det gäller mobilanvändning, betalningar, säkerhet, etc vet vi egentligen ännu inte. Kanske ersätts den av en än smartare lösning inom en 5-årsperiod. I så fall kan jag lugnt hålla med om att de svenska bolagen FPC och PB har värderats på tok för högt.

Personligen tror jag dock inte detta är en tillfällig marknad, och jag tror vi än inte har sett närmelsevis dess alla användningsområden. Jag kan på egen hand räkna upp 4-5 användningsområden jag gärna sett biometriska lösningar till. Inom viss tid med rätt pris kan det mycket väl bli så!

Nu blev det något lite för många utsvävande tankar förmodligen här. Men åter till FPC's värdering. Om man leker med tanken att bolaget faktiskt omsätter ett par miljarder inom ett par års tid. Det torde vara fullt möjligt om de redan 2015 når en omsättning på 1,5 miljarder. (Jag har lite svårt att tänka mig att bolagen som integrerar smara biometriska funktioner släpper det till kommande modeller. Låt vara att det troligen sker på bekostnad av viss prispress i framtiden.) De bör nå en långsiktig bruttomarginal om 30%. Det ger oss 600 msek att täcka övriga kostnader. Med därutöver årliga rörelsekostnader om ca 250 msek och finansposter om ca 50 msek (vilket är högt räknat då de än så länge livnärt sig på sin kassa från aktieägare, men jag tror det på sikt kommer att balanseras) så återstår ca 300 msek i vinst.  300 msek, där en del av kakan blir skatt, kanske lämnar 4 kronor i vinst per aktie. Detta redan inom ett par år och på en fortsatt kraftigt växande marknad (!).

Man kan jämnföra dessa siffror med vad Arcam presterar för närvarande. Det är också ett bolag inom en pionjär-marknad. En stor skillnad är dock att man inte alls ser samma enorma negativa publicitet om bolaget. Åtminstone så har jag själv inte sett det!

FPC pendlade mellan 30 och 40 kronor för ett år sedan. Det var samma visa då. Om man på det minsta sätt visade att man trodde på bolaget och en uppvärdering så blev det tämligen ordentlig pajkastning. Jag tror många skrämdes av all negativitet som rådde och avvaktade med köp i bolaget. Nu får de betala 3 ggr så mycket för samma bolag. Det är förmodligen inte lika kul!

Jag tillhör dem som fortsatt tror på biometribranschen. Jag har genom detta tagit ett "bet" i de svenska biometribolagen FPC och PB. Jag håller dem självklart i min spekulationsportfölj och ser dem som rejäla spekulationer. Jag kommer att sälja av vid olika tillfällen om jag gjort hyggliga vinster. I detta fall skedde så nu i maj månad när jag sålde halva mitt innehav i FPC och flyttade delar av vinsten till min investeringsportfölj. Jag hoppas några fler av er lyckats med något liknande!

Med detta sagt vill jag även säga att jag nu, som ni kan se av sammanställningen ovan, gett mig in i två nya bolag som förekommer på mångas dödslistor. Det är dels det tidigare hyllade bolaget Vardia samt det ständigt hatade Eniro. Det är med små summor jag gått in i bolagen och det är självklart en stor mängd chansning i dessa köp. Men jag brukar ta mig an vissa utbombade bolag, och ibland kan det faktiskt gå riktigt bra. Det räcker med att lyckas i ett par fall för att sammantaget generera vinster. Och om någon undrar om jag ser det som rent lotteri? Nej, det måste finnas en liten framtidstro från min sida till dessa bolag.

I Vardias fall så kan jag se ett bolag som har en stor kundstock, trots allt växer ganska hyggligt och som jag anser drabbats väl hårt av de redovisningstekniska missarna senaste åren. Det kan inte ha varit så bra som alla skrek för något år sedan, då kändes det inte korrekt. Men det kan heller inte vara riktigt så illa som alla skriker idag!

I Eniros fall så är det i grunden ett på tok för stort bolag för den verksamhet de nu bedriver. De bör slimma sin organisation ordentligt och se över vad marknaden efterfrågar. De har inte hängt med när andra mindre bolag gnagt loss på deras olika verksamhetsområden. Men kan de bryta den negativa trenden kommande kvartal? Förmodligen inte! Men inom ett par år? Ja långt ifrån omöjligt. Då kan vi åter se goda rörelsemarginaler och vinstmarginaler på några %. 4% vinstmarginal på omsättning 2,5 miljarder är trots allt 100 msek. Även om pref-aktieägarna skall ha hälften av det så blir det ändå kanske 10-15 öre över per aktie till aktieägarna. Att äga ett par aktier runt kronan då är kanske inte helt fel. Kan det dock bli sämre? Ja självklart. Kan det bli bättre? Liten chans. Men det är just därför jag tar en liten spekulation till min spekulationsportfölj i bolaget på förhoppningen att det blir bättre eller att marknaden tror det blir bättre! I det senare fallet kan jag ju ta hem en vinst redan innan bolaget själva bevisar något!

Slutligen vill jag bara säga att mina investeringar och mer genomarbetade analyser gör jag på bolagen som jag placerar i min investeringsportfölj. Därav kan det säkerligen vara enkelt att finna fel i mina resonemang runt mina spekulationsaffärer. Men jag vill ändock ha den lilla kryddan i mitt sparande för att ha möjlighet att skynda på tillväxten totalt i mitt sparande!

Blev återigen ett tämligen långt inlägg. Ni får gärna kommentera eller lämna synpunkter! Se gärna över mina gyllene råd enligt:
Det är fortsatt dessa som mestadels genomsyrar mina investeringsbeslut!

Trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar