Min blogglista

söndag 19 april 2015

Svar från Aktieinvest om Börs-sm !

#Ekonomi

Tog tacksamt emot lite svar från Aktieinvest angående börs-sm 2015. Jag tyckte det såg minst sagt märkligt ut när jag jämnförde "värdet" i aktien Fingerprint Cards med Nexam Holding. Det senare bolaget återfanns i dåvarande ledarportföljen och hade ett värde ca 30% över kursen när anmälan till börs-sm avslutades. Det var ungefär vad kursen gått upp under själva inköpsperioden!

Mitt Fingerprint Cards hade lyckats med en värdeökning om ca 0 kronor, 0 %, samtidigt som kursen liksom Nexams gått upp med, åtminstone inte så himla långt ifrån, dessa 30%.

Det kändes minst sagt fishy att värdena skiljde sig så markant åt.

Fick dock svaret av Aktieinvest att inköpen skedde under exakt fyra handelsdagar, den 30:e mars, 31:a mars, 1:a april och 2:a april. Dvs inte alls under den period som åtmistone jag uppfattat som inköpsperiod (ca 24:e mars tom 9:e april). Kikade därefter på kursutvecklingen i Fingerprint och Nexam under dessa dagar och man kan lugnt säga att FPC-ägarna hade maximal otur, medan Nexam-ägarna hade maximalt flyt med handeln dessa dagar. FPC var upp redan denna "första" börs-sm-handelsdag och höll sig därefter på toppnivåer under fyra dagar. Nexam gick ned några procent lagom till dess att det var dags att handla för börs-sm-tävlingen. På pricken dagen efter denna "fyra-dagars-handels-period" rusar kursen fullkomligt. Som om den bara låg där och väntade på att börs-sm-aktierna skulle inhandlas.

Jag kan därmed se att kurserna verkar stämma med denna nya information från aktieinvest om vilka dagar som själva inhandlingen sker. Däremot är jag ganska kritisk till att det får gå till så. Det borde vara så att startkursen är den kurs som aktierna står i när anmälningen till Börs-sm avslutas. Den kursen skall sedan gälla under hela börs-sm-tävlingen. (Aktieinvest må därefter inhandla aktierna till deltagaren och de differenser som då uppstår blir bara knutna till innehavaren).

Nu tävlar man med en portfölj där man inte har kontroll över vad som sker i bolagen under en vecka och har inga möjligheter att justera. Slumpen avgör istället vem som får den bästa starten i tävlingen. Så borde det inte vara!

Självklart blir det även en slump när tävlingen avslutas om allt ska säljas under EN specifik dag. Utan att låta bitter räknar jag med att drabbas av fler negativa än positiva överraskningar även på slutklämmen i tävlingen. Det återstår dock ett halvår innan jag får återkomma till det!

Nu tar vi oss an en ny börsvecka istället där jag kommer att få stora möjligheter att kunna följa börsen i lugn och ro.

Önskar en trevlig kväll och hoppas vi möts av riktigt positiva nyheter i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar