Min blogglista

torsdag 23 april 2015

Den verkliga ledaren av Börs-sm 2015

#Ekonomi

Börs-sm 2015 väcker intresse för många och efter att nu ha följt tävlingen ett par veckor är jag en ganska frekvent följare av tävlingen. Jag är inne och kikar på ställningen ett par gånger om dagen trots att jag själv har en placering strax över 800 (!).

Intressant att följa är fortsatt vilken typ av portfölj som kommer att vinna tävlingen. Personligen tror jag, vilket jag tidigare nämnt, att man måste skapa en rejäl högrisk-portfölj för att ta hem vinsten i börs-sm 2015. Det kanske inte egentligen är ett kvitto på hur duktig man är som förvaltare av en långsiktig portfölj, men visst, viss intelligens kanske det krävs för att klara detta på bästa sättet under dryga halvåret.

Det som jag dock inte reflekterat så mycket över och som självklart ger en betydande bättre möjlighet till vinst i börs-sm är att skapa så många högriskportföljer som möjligt. Med lite tur kan ju åtminstone en av dessa högriskportföljer gå hela vägen. Och om inte annat kanske en av portföljerna får en raketfärd under åtminstone en utav etapperna.

Det är därför det är intressant att se vilka det är som för närvarande leder Börs-Sm 2015. Well, de som för närvarande, dvs idag torsdagen den 23:e April, innehar plats nummer 1-4 har samtliga minst tre olika portföljer anmälda. Det är ganska ordentlig spridning på värdet i deras olika portföljer så man kan anta att de tagit ganska kraftigt med risk i de olika portföljerna. (Helt enligt vad jag förutspår är receptet för att vinna tävlingen).

Faktum är att den person, inga namn nämnda, som idag leder börs-sm 2015 även har en portfölj som befinner sig på plats nummer 5651. Det är så långt ned att det knappt finns så många deltagare. Dvs en mindre smickrande placering för en blivande börs-sm-vinnare. Portföljen innehåller bland annat PA Resources och Active Biotech, två högriskaktier som har fullkomligt slaktats de senaste veckorna.

På liknande sätt ser det ut för övriga toppkandidater i årets Börs-sm 2015. Skulle man istället använda sig av vad deras portföljer genomsnittligen avkastat så skulle de hamna klart mycket längre ned.

Frågan är om det inte vore bättre att faktiskt begränsa antalet deltagande portföljer till EN per deltagare. Det skulle ge en mer rättvis bild av hur en tänkbar vinnare av en aktietävling som Börs-SM. Om man som i nuläget istället tillåter flera portföljer kan man göra just som nuvarande toppkandidater gjort. Dvs lägga ut en bombmatta av högriskportföljer och hoppas på att någon av dem når långt.

Man ska dessutom inte underskatta möjligheten för en helt utbombad portfölj att ändå lyckas ta hem en etappseger. En portfölj som tappat rejält inför en ny etapp har faktiskt ganska stora möjligheter att studsa tillbaka, åtminstone en enskild etapp, och ger därmed en glad vinnare en gratis resa till New York.

Välförtjänt eller inte, alla vet ju om reglerna från början och självklart kan man anpassa strategin utifrån detta. Jag skulle ändock önska att man fann regler som bättre återspeglar en verklig och något så när långsiktig, placeringsstrategi.

Mindre anmälningar skulle dock ge mindre prispengar i tävlingen (och betydligt mindre intäkter till aktiespararna). Därför förmodar jag att det aldrig kommer att bli någon begränsning av antalet portföljer i denna tävling.

Men grattis, Lars Landén. För närvarande leder du Börs-sm 2015 i mina ögon, trots din 5:e plats i tävlingen. Du har nämligen den bäst placerade unika portföljen. Dvs du är den med högst placering och som bara valt att anmäla en portfölj till tävlingen. Det gör dig alltså till den bästa placeraren så här långt i mina ögon!

Men det är långt kvar i tävlingen och jag hoppas att vinnaren inte når dit vare sig på grund av slumpens faktor eller för att han lagt en bombmatta av olika portföljer.

Trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar