Min blogglista

måndag 30 mars 2015

Mera tankar om börssm 2015

#Ekonomi

Dryga veckan har passerat sedan min anmälan till börssm 2015. En tävling där jag kanske inte förväntar mig stordåd för egen del, men som jag ändå känner kommer att bli mycket intressant att följa.

Med tanke på årets regler där de 4500 kronorna placeras i nio olika aktier "långsiktigt" och utan möjlighet för mig som individ att "säkra upp" om aktien når viss nivå (vilket kanske kunde vara ytterligare en förfining i min smak till nästkommande år) ...så tror jag inte att slutsegraren kommer att ha en portfölj som är lika mycket värd som tidigare års segrare. Jag skulle rent av bli förvånad om någon lyckas få sin portfölj att klättra över 10 000 kr-nivån.

Hur ser vinnarportföljen ut då? Ja ska man verkligen vinna den här typen av tävling så måste man nog ta rejält med risk. Min gissning är att vinnaren i årets tävling klämt i med uppåt 9 rejäla chansningar i sin portfölj. Dvs typ 9 olika aktier på First North, eller möjligen Small Cap. Den som där lyckas fånga 5-6 bolag som stiger uppåt 200% i snitt kan hamna runt 10 000 kr i portföljvärde vid tävlingens slut och kan troligen kora sig som vinnare.

Min förhoppning är dock att vinnarportföljen är en portfölj där ett något sundare urval av aktier gjorts. Föga oväntat en portfölj som min egen, eller som åtminstone efterliknar min egen. ;)  Dvs där chansaktierna återfinns mer som en krydda i portföljen och inte utgör ett helt smörgåsbord!

När nu en vecka har gått sedan tävligen drog igång kan det vara intressant att se hur de egna utvalda aktierna klarat sig i förhållande till index. Det är ju önskvärt att aktierna tappar något i värde under "inköpsperioden" för att därefter sätta fart. Ett tvärtom-scenario ger ett mindre smickrande utgångsläge...

Nedan följer utvecklingen i mina aktier sedan jag "köpte in" min portfölj, och index:

Fingerprint 19,20%
Precise Bio 2,50%
MTG B 2,10%
Telia 1,30%
Oriflame 0,20%
Xact Bear 2 -0,50%
Ratos B -0,90%
SSAB A -2,50%
Africa Oil -7,00%
OMX 30 -0,70%

Hela (!) 6 av 9 innehav har alltså utvecklats bättre än index. Fingerprint sticker ut rejält med en uppgång om närmare 20%. Den uppgången hade självklart varit trevlig att fått i börs-sm istället. På nedsidan så sticker Africa Oil ut med en nedgång om 7%.

Intressantast är dock att jämnföra utvecklingen med index, dvs snittuppgången i de 9 olika innehaven. Jag får då fram summan +1,6%, vilket på en vecka är väsentligt högre än -0,7%.

Starten på börs-sm kunde onekligen varit bättre, dvs min tajming-effekt. Nu ska det väl inte ha ngn betydelse i slutändan, men det hade varit trevligt med en rejäl dipp i de valda aktierna dagarna före börs-sm drar igång!

Många veckor återstår dock i tävlingen, som faktiskt inte dragit igång en, men jag bävar något för vad min snittkurs kommer att ligga på i Fingerprint när tävlingen väl drar igång. Att vara med om ett kraftigt lyft i några utvalda aktier dagarna innan tävlingen drar igång vore förmodligen en dödsstöt för att ha några chanser att vinna tävlingen i slutändan.

Men det är bara att se framtiden an med positiva ögon!

Trevlig kväll!


2 kommentarer:

 1. Jag är sjukt irriterad över att det tar så lång tid mellan anmälan och tävlingsstart; mycket längre än tidigare år. Flera av mina aktier har redan rusat iväg uppåt! Tror att man skulle behöva göra om sm till en lite mer smidig lösning där aktier kan väljas bara nån dag innan.

  SvaraRadera
 2. Ja något blir ju fel när en aktie hinner rusa från det att man valt aktien till tävlingsstart. Det hade ju gjort att man troligen inte valt aktien i fråga.

  Jag är även lite fundersam till deras snitt-inköp. Den aktie som verkar ha gått bäst så här långt är Nexam Chemical Holding (Såvida inte portföljuppdateringen är galen, som aktiespararna själva säger i dagsläget).

  När jag jämnför den aktiens utveckling med en av mina spekulationer, Fingerprint Cards, så kan omöjligen nuvarande värde stämma.

  500 kr vid tävlingsstart i Nexam är idag värda ca 659 kr.
  500 kr vid tävlingsstart i Fingerprint är idag värda ca 498 kr.

  Nexam har rusat ca 30% sedan sista anmälningsdagen. Fingerprint har rusat ca 22% sedan tävlingsstart.

  Båda aktierna har tappat sedan deras respektive tillfälliga toppar !

  Något ser verkligen lurt ut, och det känns ju lite trist att i princip vara körd redan från tävlingsdag 1 !

  Håller med dig fullkomligt att reglerna måste ändras på denna punkt. Man måste ha en sista dag då man väljer sina aktier. Det är det värde aktierna får i själva tävlingen. Att de sedan köper in aktierna i olika former under en period är en annan femma. Men själva tävlingskursen som man tilldelas måste beräknas på ett annat sätt än idag!

  SvaraRadera