Min blogglista

söndag 22 mars 2015

Börs SM 2015

#Ekonomi

Så idag var det premiärdags för mig att entra Börs-SM ! En tävling som för första gången (tänker på de senaste åren) har någotsånär sunda tävlingsregler.

En portfölj med 9 aktier inhandlas och får inte ersättas fram till sista tävlingsdagen. Portföljutvecklingen sker alltså på basis av dina 9 valda, inlåsta, aktier under en period om ca 7,5 månader. Inköpspriset sker på en snittnivå av kursen kommande dagar, medan slutkursen är låst till just den aktuella kursen den 23:e november 2015.

Självklart är det ändock inte helt perfekta tävlingsregler. Man har inte kontroll över vilken kurs bolagen köps in till kommande dagar. Man kan heller inte välja att sälja sin aktie någon vecka tidigare, eller senare än just själva avstämningsdagen. Om aktien gör en djupdykning just de dagar tävlingarna upphör så är man helt enkelt körd.

Dock så torde slumpen i viss mån utjämna det hela! Dels rör det sig om snittkursen under en period vid själva inköpet och man har nio olika aktier. Man torde ha mycket otur om man tajmar in högsta nivå vid inköp och lägsta nivå senare i höst vid sälj på samtliga nio innehav. Men självklart blir det en del slump som vanligt i en tävling av denna dignitet.

Personligen utformar jag en portfölj som har en defensiv bas. Jag plockade t.ex in ett bear-instrument då jag har svårt att tro att börsen kommer att ligga på samma nivå i höst som idag. Jag plockar även in både Oriflame och MTG som haft viss kräftgång med tanke på utvecklingen i östeuropa. Utöver det så lägger jag min tilltro till biometribolagen Precise Biometris och Fingerprint Cards. Det kan bära eller brista!

Vinnarportföljen 2015:

Africa Oil
MTG
Oriflame
Ratos
SSAB
Telia
Fingerprint
Precise Biometrics
XACT BEAR*2
(Reserv Scandi Standard)

Självklart tar jag tävlingen med en nypa salt. Men det blir intressant att lite mer aktivt följa den egna portföljen och konkurrenters utveckling. Med rejäl tur kan man ju faktiskt vara med och tampas om en etapp-seger i alla fall!

Trevlig söndag!

2 kommentarer:

 1. Du hade otur som inte kunde köpa ratos för en månad sedan. Den har ju gått starkt på slutet. Oriflame tror jag på på sikt men är inte 7 månader för kort tid tror du?

  SvaraRadera
 2. Jo Ratos har gått upp en hel del under året, men faktiskt inte sedan jag valde in aktien i "tävlingsportföljen". Jag tror dock den har mer att ge!

  Oriflame kan som du säger få svårt på 7 månader. Min förhoppning är att marknaden ska ta fasta på de små, positiva tecknen som kommer att komma under året och sätta fart i aktien. Men det hade verkligen inte skadat om tävlingsportföljen var längre!

  Du kan kika på mitt senaste inlägg om hur mina valda aktier gått inför tävlingsstart. Fingerprint har ju "tyvärr" rört sig väl häftigt upp!

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera