Min blogglista

onsdag 18 februari 2015

Rapporter, rapporter och rapporter

#Ekonomi

Under veckan fortsätter rapporterna att trilla in för portföljbolagen.

Idag släppte Havsfrun sin årsrapport och glädjande nog bibehålls utdelningen på samma nivå som 2013. Förvisso föga oväntat. Vinsten för helåret blev 1,18 kr, men utdelningen behålls alltså på nivå 1,50 kr. En utdelningsnivå som överstiger vinsten är självklart inte hållbart, men så länge vinsterna i genomsnitt överstiger 1,50 kr under en längre tidsperiod så är detta möjligt. 2015 har för övrigt startat mycket bra för bolaget. Substansvärdet ökade med 4% första månaden, vilket vi förvisso inte kan förvänta oss under ytterligare 11 månader. Men åtminstone en bra start på året.

Imorgon inkommer Ratos med sin årsrapport och mina förväntningar är hyggligt stora. Jag tror att de underliggande bolagen, med undantag för Aibel, kommer att visa fortsatt god tillväxt och vinst. Och viss ljusning kunde t.o.m. skönjas i Ratos största innehav i dagarna när kommentarer runt deras möjligheter att kamma hem en stororder vid det nya norska oljefältet blev kända (Johan Svedrup). Det ska även bli mycket spännande att se vad NCG presterar sista kvartalet, ett portföljbolag som jag personligen tror mycket på.

Jag har lite svårt att förstå varför analytiker är så negativa till Ratos. För mig är det en tämligen enkel ekvation, och inom kort torde även marknaden inse att Ratos är ett bolag som:

* Tjänar pengar på sina befintliga innehavs kärnverksamheter
* Tjänar pengar på vidareförsäljning av innehavda bolag

Bolaget borde således värderas av marknaden på den sammantagna prestationen av dessa två delar. Hur svårt kan det vara egentligen?

Jag tror på fortsatt utdelning om 3,00 kr från Ratos. En höjning ligger nära till hands men jag tror inte vi är där förrän först nästkommande år.

På fredag kommer därefter Mr Green med sin rapport. Här är jag mest spänd på att se om tillväxten fortsätter att vara på smått ofattbara 40%-nivå. Utdelningsnivån är redan kommunicerad till 1,30 kr per aktie, vilket är helt okej med tanke på de något osäkra skattekonsekvenserna som bolaget drabbats av. Skynda långsamt med utdelningen! Det finns klart utrymme kommande år att öka utdelningsnivån i bolaget.

Men håll koll på Ratos imorrn... Marknaden har lite smått börjat ändra synen på bolaget, och jag tror vi ser en fortsatt uppvärdering av bolaget under våren. Jag behåller mitt innehav och ser det som tämligen tryggt!

Trevlig kväll!


2 kommentarer:

 1. Verkar som du fick rätt om Ratos. Med tanke på senaste året såg det ju ändå ganska bra ut detta.

  SvaraRadera
 2. Mjo det såg tämligen hyggligt ut i Ratos. Det är just Aibel som har det riktigt tufft för närvarande. Jag var inte positiv till det köpet över huvud taget. Det kändes som en lite för stor tårtbit för Ratos att bemästra. I övrigt gillar jag deras senaste satsningar och verkligen Nordic Cinema Group. Det kan ge 1,5 miljarder i vinst när det sätts på börsen.

  Men det ser onekligen bra ut, och jag tror att det bottnar även för Aibel nu under 2015.

  Höjd utdelning redan i år överraskade mig något. Det hade inte skett om styrelsen inte varit tämligen komfortabla med att det nu kommer att bli stigande utdelning kommande år. 3,50 kr redan på 2015 års vinst, då är vi uppe i 6% direktavkastning på dagens kurs, vilket inte är fy skam!

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera