Min blogglista

tisdag 24 februari 2015

Fint AB - ett bolag värdigt börsen?

#Ekonomi


Hamnade av en ren slump på ett bolag vid namn Fint AB (via Avanza) i dagarna och av någon anledning tog jag till mig av deras bokslutskommuniké för år 2014. En årsrapport som släpptes den 19:e februari.

Efter att ha läst igenom deras bokslutskommuniké kan jag inte annat än fundera på hur det är möjligt att vissa bolag över huvud taget kan nå börsen.

Bolaget Fint AB är noterat på Nordic Growth Market (NGM), med ett börsvärde på för närvarande 67 msek. Bolagets verksamhet är för närvarande att sälja Fortnox internetbaserade affärssystem till mindre och medelstora företag. En fullskalig molnlösning som de själva väljer att kalla det. Genom ett licensavtal med Fortnox så har de skaffat sig möjligheter att sälja Fortnox produkter på vissa marknader. Det står dock inte att finna hur unikt detta licensavtal förefaller att vara eller hur länge det gäller. Det verkar dock vara i Finland, Storbritannien och Tyskland som Fint har möjligheter att vidaredistribuera Fortnox affärssytem rent geografiskt.

Det som skrämmer mig är två saker. Den extremt blödande ekonomin som företaget bjuder på och den extremt isolerade verksamheten som företaget bedriver. Dvs de säljer vidare EN produkt som de själva inte ens äger.

Trots en tämligen högfärdig marknadsföring så lyckades bolaget under år 2014 minska sin omsättning från låga 8,8 msek under 2013 till 7,4 msek under 2014. Intäkterna, kan tilläggas, består till 90% av något de kallar "aktiverat arbete för egen räkning". Det är något svårt att riktigt sätta ett finger på vad det i själva verket avser.

Den verkliga nettoomsättningen verkar snarare ha fallit från 3,5 msek för år 2013 till katastrofalt obefintliga 700 tsek(!). - Yes, under 1 miljon i omsättning på ett år. Det klarar förmodligen de flesta enmansföretag att klara helt på egen hand under ett år.

Resultatet under 2013 blev -18,7 msek och föll till -24 msek under 2014. Resultatet per aktie landade på -0,04 kr per aktie, och kursen står just nu alltså i 0,12 sek.

Bolagets balansräkning består i princip av en kassa om ca 10 msek, vilket kommer att behövas för att betala de lån som företaget för närvarande besitter.

Med i princip noll kronor i omsättning och en produkt som balanserar på ett licensavtal som förmodligen skulle kunna ryka om de inte uppvisar resultat till Fortnox så kan jag inte annat än vara förundrad över hur detta bolag kan återfinnas på "stockholmsbörsen". Även om de inte sitter i finrummet direkt...

Självklart är det så att ett utvecklingsbolag de första åren kommer att visa röda siffror. Fint AB är dock i mina ögon snarare ett "konsult"-uppdrag som sedan länge torde, åtminstone, ha en viss omsättning och marginal i sin verksamhet. Så är dock inte fallet!

Att bolaget kort efter sitt pressmeddelande om årsresultatet fick skicka ut en egen rättning av sitt presenterade röreslseresultat var knappast något som stärkte mina tankar om bolaget.

Av vad jag kan se så kan jag inte annat än rekommendera följande för detta bolag:

"SELL AND STAY THE HELL AWAY!"

Nuvarande kurs är 0,12 kr och min målkurs kan inte vara annat än: 0 kronor!

Vi kommer under kommande månader att se antingen konkursbeslut eller fler nyemmissioner från bolaget och det kan vara hög tid att lämna skeppet om man en gång hoppat ombord. Om bolaget, mot min förmodan, i framtiden visar någon form av aktivitet så är jag beredd att åtminstone kika på bolaget igen. Tills dess håll er undan!

Trevlig kväll!

#FintAB #Konkurs

14 kommentarer:

 1. Fd dotterbolag till fortnox, vid namnet fortnox international...F int ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det stämmer. Ett fristående bolag numera dock, som fått hand om Fortnox produkter i vissa länder. Eftersom Fortnox inte har något större ägande i Fint, gissar jag att de tyckt det var bättre att låta ett bolag utanför sin egen sfär sköta utgivandet av dessa produkter. Utan eget risktagande och med licesintäkter om försäljning faktiskt skulle ske... Smart, men inte för Fint!

   Radera
 2. Enligt prognosen från Introduce.se kommer nettoskulden vara betald i år. http://www.introduce.se/Global/Bolag/FINT/PDF/FINT_4.014.pdf

  SvaraRadera
 3. http://www.fortnox.com/

  SvaraRadera
 4. En kostnad på 15% per licens måste vara helt ok. Vilket annat företag har en sådan vinstmarginal?
  2014 var antalet anställda i på Fint 18 personer som kan jämföras mot 124 st på Fortnox vilket innebär nästan 7 gånger lägre personalkostnader på Fint AB.

  Vore intressant att se din kalkyl som fick dig att komma fram till en aktiekurs på 0kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att de får behålla 85% (100-15) av varje såld "licens" / "programvara" och att det är att betrakta som företagets vinstmarginal?

   För mig är vinstmarginalen dess resultat efter skatt i förhållande till omsättning. Ett sånt scenario ligger långt fram i tiden. Enligt källan här ovan (Remium) så finns inga vinster i sikte kommande tre år (2015-2017). Ska de generera ngn form av vinst därefter så får de nog visa att något av länderna Finland/Storbritannien/Tyskland är redo för Fortnox produkter inom kort...

   Jag har inte gjort någon nuvärdesberäkning av detta bolag. Med en så liten kassa, inga intäkter att tala om, och mer eller mindre fasta kostnader på 30 msek per år... så ser jag på kort sikt att rejäla kapitaltillskott kommer att behövas.

   Min, förvisso magra beräkning, baserar jag på att jag:
   1. Har lite svårt att tro att denna produkt kommer att få samma genomslag utanför Sverige (åtminstone utanför norden) som i sitt hemland.
   2. Hade Fortnox själva haft större tilltro på detta så hade de antingen genomfört lanseringen i europa själva, eller åtminstone varit aktiva ägare.
   3. På tok för lite kapital i nuläget för att de ska kunna överleva. Det behövs rejäla kapitaltillskott. I ett sånt läge, med utspädningseffekter på varandra, så torde det vara betydligt bättre att avvakta med köp i bolaget.

   Att nettoskulden blir 0 kr enl ovannämnda "prognos" torde i mina ögon bero på att bolaget just tar in kapital. Det är ett enkelt sätt att få ner nettoskulden. ("Skuld" till aktiägare finns inte med i begreppet nettoskuld, men den kassa och bank som erhålls finns med....)

   Ledsen min skeptisism till bolaget men jag kan faktiskt inte se något positivt i nuläget. Alls...

   Radera
  2. Genombrott i Tyskland för Fint!

   http://www.aktieps.se/nyheter/551.php?id=7fa732b517cbed14a48843d74526c11a

   Radera
 5. Du verkar ha lite aktier i bolaget och jag hoppas för din skull att en rejäl vändning sker. Själv är jag som sagt skeptisk och blir smått mörkrädd (eftersom jag själv är redovisningsekonom) när jag läser deras kommuniké.

  Jag hoppas den nämnda nyheten ger bolaget lite omsättning, men jag vill definitivt se lite riktigt siffror först...

  SvaraRadera
 6. Hos Fortnox verkar det hända grejer!

  http://www.introduce.se/foretag/fortnox/pressmeddelanden/2015/3/fortnox-beslut-av-fortnox-arsstamma/

  SvaraRadera
 7. Det ser onekligen bättre ut för bolaget Fortnox ja! Utan att närmare ha granskat Fortnox räkenskaper så vore det rimligt för dig att sälja dina Fint-aktier och köpa Fortnox. Det torde ge betydligt bättre avkastning !

  SvaraRadera
 8. Ouuups!
  http://fintab.se/pressmeddelanden/2015-03/fortnox-oy-tecknar-avtal-med-dna

  SvaraRadera
 9. 0 Kr!

  Internet är en fluga som snart blåser förbi!

  SvaraRadera
 10. -Det ofrånkomliga händer aldrig, men det oväntade gör det alltid.

  SvaraRadera
 11. Briox klarar sig fram tills början av 2017 innan aktiebolaget behöver genomföra ytterligare en kapitalanskaffning.


  http://www.introduce.se/Global/Bolag/FINT/PDF/BRIX_1.016.pdf

  SvaraRadera