Min blogglista

lördag 3 januari 2015

Tillgångar vid årsskifte 2014/2015

#Ekonomi

Liksom förra året tänkte jag göra en årsuppföljning på mitt totala sparande. Utöver mitt "aktiesparande" så har jag lagt en stor del av mitt sparande i min bostadsrätt. Därutöver har jag även ett hyggligt privat pensionssparande. På olika nivåer är självklart dessa pengar "låsta" och det kan divideras fram och tillbaka om det överhuvudtaget kan inräknas i mina totala tillgångar. Särskilt med tanke på att jag inte vet vilka nivåer jag kommer att sälja min bostadsrätt på och om jag i så fall enbart måste föra dessa pengar vidare till mitt nästa bostadsinköp.

Men om inte annat så presenteras dessa tillgångar endast en gång per år, och därefter kommer jag enbart att följa upp mitt "riktiga" sparande, vilket alltså är mina två aktieportföljer och mitt räntesparande.

En gång per år känner jag att jag kan ha lite hybris och därmed blåsa upp mitt egna sparande...

Investeringsportfölj 129 193 kr (84 256 kr)
Investeringsportföljen har därmed växt över 50% under året. Vilket självklart låter helt fantastiskt. En större del av denna tillväxt är dock mina egna insättningar och det är troligt att tillväxten även under 2015 främst kommer att bero på just nya insättningar. Målsättningen i portföljen är fortsatt att bygga upp en trygg och kraftig portfölj med hög direktavkastning som skall generera trygga kassaflöden på lång sikt.

Spekulationsportfölj 51 275 kr (47 026 kr)
Min högriskportfölj har knappt rört sig under år 2014. Tanken var att löpande föra in nya pengar i spekulationsportföljen, även om en större andel av insättningarna skulle gå till den tryggare portföljen. Det har inte riktigt blivit så under året. Jag har under första halvåret snarare tagit ut medel från spekulationsportföljen och fört över till investeringsportföljen. Detta alltså under första halvåret när jag hade riktigt bra utveckling i portföljen och jag helt enkelt tyckte den blev lite "för stor" i förhållande till min tryggare portfölj. Under andra halvåret har det inte gått lika bra med mina spekulationsaffärer och därmed hamnar jag knappt på plus/minus noll när året summeras.

Cash 27 148 kr (12 121 kr)
Räntespar och kassa har kommit upp något under året. Det är alltid bra att ha en krigskassa ifall det öppnar sig köplägen. Därutöver är det inte dumt att ha en viss del av de totala tillgångarna i säkra ränteplaceringar, även om utdelningen hamnar på någon enstaka procentenhet i nuläget.

IPS Pension 119 892 kr (99 721 kr)
Detta blev året då jag satte in de sista pengarna i mitt privata pensionssparande. 12 000 kronor som låses in till tidigast min 55-årsdag. Min plan var att fortsätta detta sparande ända fram tills min 55-årsdag, men med ändrade regler för sparandet så kommer jag självklart att slopa detta. Åtminstone fram tills dess att avdragsrätten återinförs. Om nu någon tror det kommer att ske...

Bostadsrätt, kontantinsats/amortering/värdestegring 500 000 kr (400 000 kr)
Precis som jag skrev om förra året så är denna tillgångspost den mest "osäkra". Den kan endast realiseras om jag säljer min bostadsrätt till min estimerade värdering. Självklart växer denna andel av mina månatliga amorteringar, men värdet på bostadsrätten kan alltid diskuteras. Därför kommer jag inte att ha med denna post under året när jag följer upp utvecklingen av mina portföljer.

Summa tillgångar 827 508 kr (643 124 kr)
Genom denna försköning så ser mina totala tillgångar ganska hyggliga ut. Även om en större del av detta alltså berör tillgångar som är mer eller mindre låsta... 

Varav aktier och likvida medel 207 616 kr (143 403 kr)
Denna post (vilket jag också skrev om i mitt förra blogginlägg) är alltså den del jag kommer att följa upp under året månadsvis. Det är här mitt fokus kommer att vara, och utifrån detta sparande mina målsättningar kommer att anges.

Jag kan redan här och nu lämna min målsättning inför årsskiftet 2015/2016. Jag hade en målsättning om att höja mitt sparande från ca 140 000 kr till 250 000 kr under 2014. Med facit i hand hamnade jag ganska långt ifrån detta. Även om jag tonar ned min målsättning något under 2015, siktar jag på att åtminstone nå en förmögenhet av 300 000 kronor per 2015-12-31. Det är en procentuell utveckling (inklusive insättningar) på ca 45%. Det kan låta mycket, men låt oss säga att jag gör insättningar om 5 000 kr varje månad så handlar det faktiskt bara om en portföljtillväxt om 10%. Och det måste jag ändå klara under detta nya år! Och skulle jag få problem med det får jag helt enkelt försöka käka lite mer nudlar under året så jag kan höja mina kontantinsättningar.

Detta var en övergripande bild över mitt sparande och mitt mål under 2015. Jag återkommer med lite mer tankar på detaljnivå i mina olika portföljer, och i mina enskilda aktieinnehav.

Ha en trevlig afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar