Min blogglista

onsdag 3 december 2014

Nyval !

Något överraskad över SD's beslut att inte lägga ned sina röster. Likaså överraskad över att Stefan Löfven väljer att utlysa nyval. Det är onekligen en historisk dag när det nu kommer att bli ett nytt val inom ett halvår.

Själv skulle jag föredragit en annan färg på regeringen vid valet i september, men det är sannerligen troligt att samma scenario hade uppstått nu, med en fälld budget från SD, även om alliansen regerat. Frågan är nu om väljarna kommer att sympatisera med SD eller väljer att rata dem i det kommande valet.

Personligen tror jag, och hoppas, att de kommer att förlora på detta. Men jag har haft klart fel de senaste valen när de ryckt framåt så förmodligen har jag fel igen. I så fall kan situationen bli än värre efter valet i mars och då måste antingen de rödgröna eller alliansen samarbete med SD. Burr!

Alliansen verkar nu söka stöd för konstitutionella förändringar där minoritetsregeringar får det enklare att regera i framtiden. I grunden är den tanken god, men jag tror tyvärr att det kan få omvänd effekt! Alliansen vill utesluta SD från möjligheten att i framtiden stoppa minoritetsregeringar oavsett vilken politisk färg de har. Tidigare försök att pressa undan SD har lett till ökat inflytande, fler röster... Blir resultatet samma denna gång?

Det kommer onekligen att bli några intressanta månader framöver. För första gången (någonsin?) så finns det ju fastlagda budgetar (om man nu är ekonomiskt intresserad) att välja mellan. Kanske är det lättare att rösta när man konkret vet vart pengarna kommer att tas och spenderas?

Trevlig afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar