Min blogglista

söndag 14 december 2014

När vänder oljan?

#Ekonomi


Priset på olja har fallit hejdlöst sista fyra månaderna. Priset per fat har under de senaste fem åren legat klart över 100 dollar och nu närmar vi oss 60-dollarsnivån. Det är ett fall på över 40%. Samtidigt har dollarn blivit närmare 20% dyrare senaste 12 månaderna, så effekten för våra svenska bolag kanske dämpas något. Bensinpriset har gått ned något senaste åren, men fallet har varit betydligt mer kontrollerbart.

Industrier med stora transportkostnader och flygbolagen brukar pekas ut som vinnare på oljeprisfall. Bland förlorarna märks självfallet bolag som pumpar upp denna dyrgrip, men även bolag som gynnas av starka finanser hos oljebolagen. Men att t.ex SSAB skulle missgynnas så kraftigt av ett oljeprisfall var jag nog inte varit medveten om, vilket Morgan Stanley tagit fasta på. SSAB fångade jag in hösten 2013 (eller ett certifikat kopplat till aktien) och var med om en fantastisk resa. Nu är SSAB nere på samma låga nivåer igen och det kittlar lite smått att gå in i bolaget igen, i spekulationsportföljen.

Andra bolag som straffats oväntat mycket är som sagt oljebolagen. Att köpa Lundin Petroleum under 100-lappen känns klart intressant. Även mitt eget bolag, Africa Oil, tycker jag straffats väl mycket. Personligen tror jag inte att oljepriset är på väg mot en ny jämnviktsnivå. Även om prisraset kan fortsätta nedåt 50-dollar-nivån så tror jag vi ser nivåer över 100 dollar igen. Det tar förmodligen ett par år, men jag är tämligen övertygad om att vi når dit igen. Inte omöjligt att det blir en hel del action på transaktionsmarknaden kommande år i denna sektor.

Jag kommer därför att bevaka följande bolag kommande månad för eventuellt köp/påfyllning. (Tyvärr är det ganska tomt i spekulationsportföljen på kontanter, så ett inköp kan dröja). Men om möjlighet ges när medel finns:

Lundin Petroleum. Kurs 96,40.
Africa Oil Kurs 13.70.
SSAB (Förslagsvis samma certifikat som jag köpte in för dryga året sen, Bull SSAB*3). Kurs 8,07.

Det finns nog många faktorer som påverkat prisfallet på oljan, och jag är ingen mästare på att utröna dessa. Men en är väl den något dämpade tillväxten som spås i Kina. Minskade investeringar i Kina leder till minskad efterfrågan på bland annat oljeprodukter vilket får direkt effekt på priset. Ett lyft för alternativa energislag en annan. Men jag har svårt att se att inte världens tillväxtmarknader kommer att fortsatt behöva ett rimligt flöde av olja för att "hålla igång" maskineriet.

Återstår nu bara nio börsdagar innan det är dags att summera året. På nio dagar kommer det att bli tufft att nå mitt årsmål, och jag får väl nu erkänna och konstatera att jag inte kommer att vara kvartsmiljonär vid årsskiftet. Surt, men bara att kavla upp ärmarna och hoppas på 2015! ;)

Trevlig kväll!

4 kommentarer:

 1. Tog in ett lass AOI på 13.27, tror den bottnat och kursen fått ta oförtjänt mycket stryk. Tror den åtminstone står i 20 inom kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en betydligt bättre kurs än vad jag har i snitt. Jag ligger själv på ca 34 kr i snitt och då gjorde jag ändå mitt första inköp på 43 kronor (!). En av mina sämre affärer med andra ord, men jag ger inte upp riktigt än... När det ser riktigt jävligt ut så är det förmodligen inte riktigt så jävligt. Så jag hoppas på +20 inom kort! ;)

   Radera
 2. Vad är det dom säger om fallande knivar. Men onekligen börjar det se aptitligt ut med några av oljebolagen. Några åsikter om Enquest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog lite olika åsikter om det där med fallande knivar. Jag har själv bara en (positiv) erfarenhet av det hela. Kanske kan det vara läge att göra ett andraförsök.. ;)

   Med tanke på mina kunskaper inom oljeindustrin ska jag nog inte våga mig på ett uttalande om Enquest. Men generellt så tycker jag, som jag nämnt i bloggen, att oljebolagen straffats oväntat hårt. Personligen tror jag inte dagens nivå är jämnviktsnivå för oljepriset...

   Radera