Min blogglista

torsdag 25 december 2014

Julfirande på hemmaplan

#Ekonomi

Julafton snart till ända och inte många dagar kvar innan året skall summeras. Satte under gårdagen in de sista pengarna i min investeringsportfölj och strax petar jag in en mindre summa i spekulationsportföljen. Det blev en insättning på 4 000 kronor i investeringsportföljen och 1 000 kronor faller strax in i min spekulationsportfölj.

Beloppet är något högre än en genomsnittsmånad, vilket beror på att det skapas en liten buffert på mitt servicekonto (vilket är kopplat till mina bolån). Bufferten skapas genom att mina avsättningar till servicekontot är större än "behovet" vilket självklart även är kopplat till de låga bolåneräntorna. Känns ganska bra att ha denna buffert, samtidigt som det ger mig en bild av vad bolånekostnaderna kan komma upp till när vi är på en mer "normalnivå" någon gång i framtiden. (Långt fram i framtiden...).

Blir strax innan nyår ett tråkigt inköp i investeringsportföljen. Det lutar åt Telia igen. Det blir i princip bara inköp i Telia och Peab kommande månader. Tycker båda aktierna är extremt köpvärda på nivåer runt 50-lappen. Under 50-lappen och jag fyndar utan att blinka! Denna gång blir dock mitt inköp i Telia troligen på nivåer strax över, men jag känner mig trygg hur som helst.

Två börsdagar kvar och för dryga veckan twittrade jag om ett misstänkt julrally och att vi torde ända året på ca 10% upp. Min gissning i början av året var likaså en uppgång om ca 10%, och just där är vi faktiskt idag. Turlig gissning eller genomtänkt analys? Hmm.. blir hur som helst spännande att ta sig en funderare över var vi står i slutet av 2015!

För egen del hamnar jag inte riktigt i mål när vi summerar året. På två börsdagar har till och med jag svårt att se att min egen portfölj skulle rusa över 10%. Det skulle kräva en ny genombrottsorder från något av mina båda biometribolag, och det lär vi inte få se!

Har spenderat juldagar nu i vackra Värmland, och det är två observationer som gör mig både oroad och frågvis...

1. Jag har under hela året (och något halvår dessförinnan) hyllat MQ. Så sent som i mitt senaste blogginlägg pratade jag mig varm om bolaget. Något oroande dock att se antalet kunder i MQ-butikerna här i Värmland. Jag vet att MQ är ett bolag som håller sig i ett annat prissegment än både HM och KappAhl, men det var något oroande att se så få kunder, mitt i city! Förhoppningsvis bara en tillfällighet och inte något som skall ge mig oro kommande månader... :o

2. Kaffekapselaktie! Det är ju en fullkomligt genialisk ide att sälja en kaffemaskin för en låg kostnad som slukar ammunition som genererar fantastiska kassaflöden till producenten. (måhända inte genialisk idé ur en miljösynpunkt...). Känner någon till något börsbolag som säljer dessa kapslar?

Till sist vill jag passa på att önska alla en riktigt God Jul! Skall givetvis hålla mig a jour med inlägg nu inför årsbokslutet, parallellt med mitt bokslutsjobb för Byråkraten AB!

Trevlig sömn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar