Min blogglista

måndag 29 december 2014

Frivillig skatt

#Ekonomi

Motion 2014/15:2390. Under hösten så inkom ett förslag som jag själv vädrat med vänner och bekanta under ett flertal år. Möjligheten att frivilligt lämna skatt till "den stora massan". I motionen kallas det för en frivillig skatt för frivilliga eller en s.k. kändisskatt. Personligen ser jag det som en möjlighet till att lämna en extra, frivillig, slant till staten för var och en som så önskar.

Förslaget kommer förmodligen att kritiseras våldsamt från olika håll och kanter, och i vissa västländer lär det skrattas en hel del åt förslaget. Att frivilligt lämna något till staten torde väl gå emot de allra flesta människors natur? Och det torde väl gå emot en sparares natur att lämna över något till staten? Sparandet i sig medför ju ett jagande på att hålla nere skatte"kostnaden" så mycket som möjligt, att hitta olika avdrag som möjliggör ett så litet bidrag som möjligt till "det allmänna".

Jag tror dock inte att sökandet efter att uppnå den optimala skatte-effekten kommer att minska utav detta förslag, eller att man slutar att fynda i avdragsdjungeln bara för att man frivilligt har möjlighet att lämna några extra kronor till staten. Jag tror inte att det ena utesluter det andra!

Idag finns det förvisso alternativ till att lämna frivillig skatt direkt till staten eller att man helt enkelt lämnar ett bidrag till någon organisation. Möjligheten finns självklart också till att köpa en vara med högt skattetryck och moms därtill. Vid sådant inköp fyller man på skatte-kasskistan rejält. Men symboliken att frivilligt lämna ett sifferbelopp till staten skall man nog inte förringa.

Jag tycker detta är ett mycket intressant förslag som nu lämnats in till riksdagen och jag hoppas att det inte förkastas av någon vänsterideologi. Kan tänka mig att det blir en moral-diskussion om att ett sådant förslag bara skulle leda till att välbärgade människor får en chans att visa sin storhet genom sina frivilliga bidrag.  För självklart är det inte den enskilda individens uppgift att se till att staten har tillräckligt med resurser att försörja sin befolkning och förse den med välfärd. Men jag ser inte något hinder i att ge människor denna frivilliga möjlighet.

Det blir förstås viktigt för staten att inte ta denna intäkt för givet. Spelreglerna skall vara tydliga innan en sådan frivillig skatt införs. Kanske skall den frivilliga skatten vara öronmärkt till att enbart beta av statsskulden. Eller till att bygga upp en fond såsom den norska "oljefonden", där en andel av vinsten kan återföras direkt till statsbudgeten.

Personligen tror jag dock mer på att det inte kommer att införas, men det skall bli intressant att följa debatten kommande år. Om det ens når riksdagsbordet!

Trevlig kväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar