Min blogglista

tisdag 25 november 2014

Slut på pensionsinsättningar!

#Ekonomi

Satte idag in årets sista tusenlapp för året i mitt privata pensionssparande. Totalt är jag därmed uppe i 12 000 kronors sparande för 2014. Från och med nästa år sänks (om inte något märkligt händer) möjligheten till årliga skatteavdrag för det privata pensionssparandet till 1800 kronor. Året därpå slopas avdragsrätten helt.

Okej, det kanske inte var min absolut sista insättning. Nästkommande år sätter jag förmodligen in maxbeloppet igen, dvs 1800 kronor. Men i princip är det numera slut på det roliga.

Jag tillhör en av de få som är kritisk till att denna möjlighet tas bort framledes. Det har oftast talats om att det bara gynnar de som har hög marginalskatt, och må så vara att de tillhör den kategori som främst gynnas. Men de människor, som jag själv, som inte når diverse brytpunkter för hög marginalskatt väljer ändå att pensionsspara i denna form av andra anledningar.

Det jag främst vänder mig mot är att när politiker slopar dessa regler på så kort sikt är att de skadar de beteendeförändringar man vill skapa hos människor. Samtidigt utvecklas en skepticism och svagare tilltro till våra beslutsfattare.

Här har man under många år pratat om behovet av att förändra människors beteende, förmå dem att tänka på sin egen pension i tid. Försökt få människor att själva ta ansvar för sin egen ekonomi den dagen pensionen nås. I samma svep kunde staten låsa in tillgångar som när de plockas ut om kanske 20-30 år genererar nya betydande skatteintäkter till staten.

Självklart hävdar många att det finns andra former av sparande som tryggar människors ekonomi den dagen pensionen nås. Men jag tror det finns (eller fanns) en viss poäng med att faktiskt låsa in medel som man först kunde nyttja den dagen man inte längre har en säker arbetsinkomst. Hur frestande är det inte att plocka ut sparmedel i förtid för många, och vad finns då istället kvar till pensionen?

De 12 000 kronorna jag sparat i år förvaltas förhoppningsvis på ett sådant sätt att de är uppe i 30- 40 000 kronor när jag väl väljer att ta ut dem. Skatteintäkterna till staten på de inkomsterna är förmodligen inte så pjåkiga...

Jag har under många år diskuterat fenomenet privat pensionssparande med min broder. Han har hävdat att man aldrig kan vara säker på vilka förändringar som lagstiftarna väljer att genomföra och som man själv har liten makt att göra något åt. Personligen har jag inte trott att så radikala förändringar skulle genomföras som vi nu ser...

Nåväl, jag får hoppas att mina hittills ca 120 000 sparade kronor kommer till användning någon dag innan ytterligare förändringar sker. Men självklart, med facit i hand, hade jag kanske önskat att jag haft denna summa tillgänglig på annat sätt idag...

Trevlig lönekväll!

1 kommentar: