Min blogglista

måndag 20 oktober 2014

Smaklösa björnar!

#Ekonomi

Man blir lite bestört när man läser vissa kommentarer på avanza forum och börschatten. Denna gång hakar jag upp mig på hur vissa ser på sina björn-innehav. För egen del har jag det som ett skydd mot eventuell börsoro och för en förmildrande utveckling i portföljen när det brakar söderut.

Andra innehar instrumentet som ett rent spekulationsinnehav.

Och visst, människor är fria att spekulera med större delen av sin portfölj i detta instrument, men det känns något osmakligt att följa vissa kommentarer. Om man har en tilltro att börsen som helhet behöver värderas ned, om man blankar ett visst innehav för man anser bolaget i fråga är för högt värderat... då är man i mina ögon fri att göra som man vill.

Osmakligheten dyker upp när människor frossar i de globala kriserna som pågår i vår värld. Att utan att blinka i det närmaste hoppas på ett större utbrott av Ebola-viruset... att gotta sig åt att IS fortsätter att härja och avrätta oskyldigt civila... eller att jubla åt plötsligt kraftiga nedskärningar för ett svenskt industriföretag på landsbygden... Då tycker jag nog girigheten gått lite för långt.

Dagligen kan man hitta kommentarer som tyder på att vissa inte skyr några medel för att tjäna pengar...

Jag antar att det är en lång väg bort tills girigheten når så långt att man försöker tjäna pengar på en björnmarknad som man själv är delaktig i att skapa. Men möjligheten finns och det är väl inte omöjligt att det finns människor som tjänat pengar även i samband med t.ex vissa terroristhandlingar. Jag förmodar att inga avanzaiter eller di-börssnackare tänker så långt förstås :o , men det är illa nog att man njuter av det hela när det händer..  

Detta får mig att ibland fundera på om det inte borde vara större restriktioner (eller helt enkelt förbjudet) att spekulera i börsnedgångar.

Vad har ni för uppfattningar om diverse blankningsinstrument och björnstrategier?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar