Min blogglista

måndag 13 oktober 2014

Fortsätter börsen ned?

#Ekonomi

Sen stockholmsbörsen toppade, ca den 20:e september, har vi fått se fallande kurser med nu närmare 10%. Detta på mindre än en månad, och skulle fallet fortsätta i samma takt så är värdet på stockholmsbörsen urholkat, eller nollat, någonstans sommaren 2015...

Detta är som tur var föga troligt och det korta häftiga fall vi nu sett är snarare ganska väntat! Det skapar faktiskt även ypperliga möjligheter för den som är riktigt skicklig! Många är det nog nu som på grund av rädsla säljer av sina innehav medan kurserna faller. Därefter vågar de inte köpa tillbaka förrän vi är tillbaka på nivåer som överstiger nivån de sålt på. Rådet till folk torde vara att helt enkelt sitta still i båten, för även detta fall kommer på sikt att reda ut sig.

Men självklart, klarar man av att bemästra uppgångarna och fallen på börsen så kan man självklart tjäna fina pengar. Det är i tider som dessa som de riktigt stora förmögenheterna skapas åt ett mindre antal lyckligt lottade! (Fast just ordet lottade är ganska felanvänt här).

För egen del gör jag inga större transaktioner för närvarande (mer än att sörja att jag inte har mer cash att peta in). Jag behåller dock mina björnar som ett visst skydd mot alltför häftiga och kortsiktiga fall!

Frågan är hur långt börsen kan falla. Under flera år tyckte jag det fanns flera oroande yttre faktorer men inget verkade bita på börsen. Just nu finns det om möjligt än fler oroande faktorer. Jag tänker då främst på "terroristorganisationen" IS som härjar i mellanöstern och som verkar vinna både mark och folks(?) "förtroende". Därutöver känner nog en del en viss oro för Ebola-virusets framfart i Västafrika och dess spridning som nu även nått både USA och Europa (om än i begränsad form). Kanske är det just dessa geopolitiska oroshärdar fått börshandlarna att darra!

Rapportsäsongen drar igång ordenligt nu i veckan och det ska bli intressant att se om tillväxtbolaget Axis fortsätter att överraska på torsdag. Därefter kommer på fredagen ett av mina bolag med rapport, Telia, och självklart är jag nyfiken på om det kommer några nyheter om det spanska innehavet Yoigo. Har det dykt upp några lämpliga köpare?

Nästkommande vecka blir dock den mest rapportfyllda då en majoritet av mina innehav släpper sina rapporter. Jag skall självklart följa och kommentera det jag tycker är mest intressant under rapportsäsongen kommande dagar och veckor!

Ha en lugn afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar