Min blogglista

torsdag 16 oktober 2014

Finanskris, deja vu

#Ekonomi

Ser vi möjligen en repris av finanskrisen när börsen kastar sig hejdlöst fram och tillbaka. Idag var en sån där typiskt oberäknelig dag som man kunde minnas från hösten 2008. Inledningsvis tog sig börsen upp till ca 1,2%, för att efter en dryg timme närma sig nollsträcket. En ny vända upp till 1% framåt 11-snåret innan det verkliga raset utlöste sig på dryga halvtimman.

Börsen föll, till synes, handlöst ner 2% och morgonens börsuppgång var ett minne blott. Eftermiddagen innebar möjligen inte lika tvära kast, men när vi stängde hade istället börsen återhämtat sig och vi slutade på strax över nollsträcket. Stressigt för den med orolig mage onekligen!

Jag har flera bolag i min investeringsportfölj som jag kan tänka mig att öka i under en sådan här lite turbulentare period, och idag slog jag till. Oriflame är ett bolag som straffats extremt hårt av Östeuropa-konflikten, med valutafallet för främst den ryska och ukrainska valutan. Bara i år har kursen nu i det närmaste tappat 50%. För mig är det helt obegripligt hur bolaget kan straffas så hårt, och när det nu äntligen kommer vissa signaler om en tänkbar lösning på konflikten(tänker på Ryssland-Ukraina), så fortsätter aktien att underprotestera.

Min bevakningskurs för bolaget var 105 kronor. Nu slog jag till strax över. Det blev en dubbling av innehavet från 100 aktier till 200 !  Inköpsnivån blev 107,80 kronor, och den första målsättningen är att se nivåer på 200 kronor igen!

Dessvärre hade jag inga kontanter tillgängliga för detta inköp så jag var tvungen att avyttra delar av ett annat innehav. Det blev således en halvering av mitt innehav i Betsson.

Som alltid är man inte så bra på att tajma in affärerna under en börsdag. Försäljningen av Betsson blev i princip på dagslägsta, medan jag inte hade samma lycka med Oriflame. Som extra salt i såren så återhämtade sig Betsson rejält medan Oriflame tappade ytterligare en procentenhet.

Nåväl, det är självklart på lite längre sikt denna ändring sker i investeringsportföljen. Och inom några veckor rapporterar just Oriflame för det tredje kvartalet och min tro är att det inte riktigt ska vara så illa som många befarar!

Idag rapporterade Axis, och det tredje kvartalet var i princip som väntat. I morgon kommer Telia att presentera sitt tredje kvartal. Jag väntar mig inga stora överraskningar där men hoppas få mer information om spanska Yoigo!

Trevlig kväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar