Min blogglista

fredag 17 oktober 2014

Arcam rapporterar och rusar... Men håller det?

#Ekonomi


Arcam rapporterat ett verkligt kalaskvartal. Omsättningen stiger till 90 msek och på sista rutan finner vi ett resultat om 2,07 kr per aktie. Med samma kvartalsintensitet kunde Arcam presentera ett helårsresultat om 4-5 kronor! Med en värdering under 200 kr så ser plötsligt detta tillväxt-case riktigt aptitligt ut.

Men vad är det egentligen som lyfter resultatet? Var det ingen annan som rynkade lite på näsan när bolaget rapporterade ett resultat efter skatt om närmare 40 msek det senaste kvartalet trots att rörelseresultatet bara var 10 msek? Det fick i alla fall mig att hicka till.

I princip består hela vinsten egentligen av tre poster:

Net financial items
Tax
Translational differences on foreign operations

Totalt dopas Arcams kvartalresultat med över 30 msek på dessa poster och i rimlighetens namn kan man väl knappast betrakta dessa tre poster som normalt förekommande.

Jag skulle lite närmare vilja veta lite närmare varför Arcam återför över 20 msek i skatt detta kvartal. Detta sker över resultaträkningen och får naturligtvis direkt effekt på resultatet. I ärlighetens namn rör det sig om mer än 1 kr i vinst bara på denna transaktion.

Kan inte påstå att jag hittat all information i Arcams rapport ännu, men jag hoppas på klarare besked framledes.

Man måste fortsatt komma ihåg att bolaget nu värderas till 3,2 miljarder (!). I dagsläget gör de en "vinst" på ca 50 msek för de första tre månaderna (67 msek helårsberäknat). Det ger ett högst schablonberäknat P/E-tal på 50. Och då är stora delar av "vinsterna" alltså någon form av "återföring av skatt", "finansnetto" och "omvärderingar instrument".

Är denna värdering då verkligen rimlig? 

Inte alls i mina ögon men marknaden verkar tycka annat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar