Min blogglista

lördag 6 september 2014

Månadskommentarer

#Ekonomi

Det blev återigen, som jag skrev i föregående inlägg, en ganska svag utveckling under augusti månad. Uppgången från föregående månad bestod i princip bara av mina insättningar. Självklart är det tråkigt, och jag kanske borde ha varit lite aktivare på marknaden, men min långsiktiga syn i innehaven gör att jag inte gärna trycker på säljknappen även om det mörknat på vissa marknader.

Nyinköp under perioden skedde i CDON till spekulationsportföljen och i Peab i investeringsportföljen. CDON ser jag som ett tämligen nedtryckt bolag som byggt upp en bra plattform nu inom e-handelsområdet. Det kan tyckas något spretigt med alla deras olika underleverantörer men de torde framigenom kunna göra hyggliga samordningsbesparingar kommande kvartal och acceptansen för att handla på nätet går troligen ytterligare kraftigt framåt kommande år.

Peab sålde jag ut ur spekulationsportföljen med en önskan att plocka in igen i investeringsportföljen. Det tog lång tid innan kursen gick ned under 50 kronor igen, men under augusti månad passade jag på att köpa 50*2 aktier i bolaget för ca 48 kronor.

Bäst utveckling under perioden hade Fingerprint och Opcon, som rörde sig upp med 10 respektive 15%-enheter. I Fingerprint rörde det sig troligen om tidiga rykten om att bolaget fanns med i nästkommande generations mobiltelefoner från Huawei, vilket presenterades här i början av september månad.

I Opcon erkar det handla om att marknaden tror mer och mer på samarbetet med det kinesiska bolaget Snowman, som ser ut att kunna bana väg för ett rejält omsättningslyft för bolaget kommande år. Och därtill förhoppningsvis rejält stigande vinster.

På nedsidan stod Precise Biometrics i främsta ledet. Vid månadsskiftet var aktien nere i 75 öre. En nedgång med närmare 25% på bara en månad(!). Här vet vi dock att aktien fick ett rejält lyft i början av september månad, på nyheter både från öst och nyheten kopplad till Fingerprint.

Bear OMX*15-certifikatet har backat rejält likaså under månaden, men jag ser det fortsatt som ett skydd mot kraftiga nedgångar. Börsen visar fortsatt styrka och har hållit emot de flesta globala oroshärdarna som varit.

I investeringsportföljen nådde Oriflame rekordlåga nivåer under månaden och stängde på 133,50 kr. Det förefaller inte att finnas någon botten för bolagets aktiekurs. Trots mina egna ansträngningar att hylla bolaget så verkar inte marknaden följa efter. Men skam den som ger sig!

September månad har sannerligen börjat bättre och jag hoppas den utvecklingen fortsätter. Målet på 250 000 kronor står kvar, och även om jag gett upp hoppet om att nå dit vid årsskiftet vill jag åtminstone hamna inom räckhåll!

Trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Havsfrun verkar hålla sig kvar i ungefär samma intervall iaf, jag har själv inte tryckt på köpknappen än, men är fortsatt sugen :)

    SvaraRadera