Min blogglista

onsdag 24 september 2014

From paradise to winter


Återkom så i helgen från vistelsen i Grekland. Det var en klart ljuvlig semester med lite drygt 30 graders värme varje dag. Viss molnighet kunde skymtas men den hölls på betryggande avstånd! Vi befann oss på en liten ort strax väster om Chania, men inte riktigt i närheten av det största turistområdet vid Platanias.
Det var närmare 15 år sen jag var på denna del av Kreta och man kan lugnt säga att mycket har hänt på vissa delar av ön, medan intet har hänt på andra delar. I området runt Platanias kan man klart hävda att de största förändringarna skett. För dryga seklet sedan fanns det förvisso många tavernor och supermarkets längs med huvudgatan utanför Platanias, men idag kan man se att den utvecklingen fullkomligt exploderat. I princip återfinns inte en tom plats, eller gammal byggnad, längs med huvudgatan. Istället återfinns hotell, restauranger, supermarkets, sportbarer, pubar, mini-tivolis, minigolfbanor, spa-anläggningar, med mera, med mera.
Det som dock slår mig mest är inte mängden av ”attraktioner” som byggts upp, utan dess ”modernitet”. Inte många spår återfinns av den lite pittoreska grekiska tavernan. Det vita cementhuset med blå fönsterkarmar och en terrass som vätter ut mot havet där bord placerats ut för middagsgäster… Istället är det moderna italienska restauranger/caféer, amerikanska sportbarer eller moderna gallerior som smetats upp längst med huvudgatan. Tar man med både barn och mor-farföräldrar så finns det såklart gott om aktiviteter för alla åldrar, oavsett intresse!
I det stora hela tycker nog många att denna utvekling är trivsam, även om mycket av det genuint grekiska försvunnit. Jag är något kluven till utvecklingen, men gläds förstås åt att det trots allt fortfarande finns många orörda platser kvar längs med kusten.
När det gäller den grekiska ekonomin är denna turistutveckling troligen av godo. Om jag inte har helt fel uppgifter så står turismen i Grekland (som export) för drygt 20 miljarder Euro, eller närmare en femtedel av Greklands totala BNP. Det vore såklart en katastrof för landet om denna utveckling stannade av, eller började reduceras.
Något annat som var intressant då både turistområden, större städer i Kreta passerades, var att man i princip inte såg röken av några tiggare. Under hela vistelsen sprang vi på en tiggare i Grekland. Om detta beror på att landet har en hårdare attityd mot tiggare eller om givarkulturen inte är lika stor i landet kan jag inte svara på. Men det var, oavsett hur inhumant det kan låta, ganska behagligt att slippa se tiggare i varje kvarter som man gör här i Göteborg.
Återkom under helgen till ett klart kallare Sverige där SD erhållit långt mer röster än under tidigare val. Temperaturen når närmare minusgrader på morgonen och regnovädren avlöser varandra. Bråken på byråkraten fortsätter att eskalera och personal som inte trivs flyttar alternativt blir sjukskrivna. Inom familjen har en person utsatts för ett grovt rån av utländskfödda individer.
Längtan till att återvänta till den minoiska kulturen är tämligen stor…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar