Min blogglista

söndag 7 september 2014

Doro, även börspodden byter fot!

#Ekonomi

Kursutvecklingen i Doro må ha varit sval, men den hetaste nyheten torde ändå vara att Johan Isaksson och John Skogman ifrån Börspodden bytt fot i fråga om bolaget. Från att ha dömt ut bolaget fullkomligt ser de nu plötsligt möjligheter...

Må så vara att de främst är "traders" och har denna syn i det korta perspektivet men det fick mig åtminstone att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Det visar nog ändå att vi alla skall ha en viss ödmjukhet i vår egen inställning till enskilda aktier och ta åt oss av vad andra tycker och tänker.

Det som har använts som argument till att döma ut bolaget är att ny teknik i mera avancerade mobiltelefoner skulle göra Doros teknik obsolet. Det handlar om att smartphones utrustas med viss funktion (dvs app) där man med en enkel knapptryckning aktiverar samma funktioner som i en Doro-telefon och därmed utplånar nödvändigheten för människor att äga denna enkla telefon. Jag ställer mig skeptisk till det resonemanget.

Vad som bland annat kunde utläsas av senaste rapporten var:

* I senaste halvårsrapporten bevisade bolaget att det fortsatt finns en stor marknad för bolaget och orderingången uppgick till närmare 300 msek. (upp närmare 20%)
* Resultatet har förbättrats, eller åtminstone varit stabilt, de senaste fem åren.
* Utdelningen har höjts samtliga år sedan utdelningsstart och med samma utveckling blir utdelningen 1,75 kr för år 2014. Detta ger en direktavkastning på nära 6%.
* Kommande kvartal är de klart starkaste för bolaget så vinsten om ca 55 öre per aktie för första halvåret är inte speciellt oroande för min egen del. Vinsten tror jag hamnar över min prognostiserade utdelning för 2014, men oavsett finns en bra kassa att ta av.
* Jag har en fortsatt tilltro till att denna typ av mobiltelefoner kommer att tilltala många människor, inte bara i Sverige. Prisnivån på telefonerna och funktionaliteten tilltalar många!
* Doro är ett solklart case där en nivå runt 60 kr på 1-2 års sikt är klart rimlig. Med nuvarande soliditet i bolaget, tillväxt och marginaler ser jag ingen fallhöjd nedåt heller. Kan inte annat en rekommendera köp i bolaget!

Den österrikiska operatören Telekom Austria har tagit in Doro i sitt sortiment under sommaren och förhoppningsvis har österrikarna gott hjärta imorgon på flera plan. Jag håller tummarna för en positiv start på kvalet till fotbolls-EM i morgon som börjar med just matchen, Österrike - Sverige. Trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar