Min blogglista

fredag 8 augusti 2014

Björntider

#Ekonomi

Är det kanske dags för björntider nu en tid? Ja mycket tyder på det. Aldrig någonsin under mitt liv har jag nog upplevt så många olika kriser runt om i världen samtidigt och aldrig har jag väl sett börsen vara värderad så högt. Måhända är det denna gång främst av s.k. geopolitisk karaktär, men det smittar onekligen av sig på den finansiella sektorn.

Och även om vi inte befinner oss i en period av massiva finansiella kriser så finns det onekligen några orosmoment även där. Detta är väl något som funnits under hela våren, även om det eskalerat nu sista månaderna. Börsen har trots det hela stått emot bra, och man undrar om det kommer att klara det även denna gång.

Ja jag har ju varit beredd på ngn form av sättning under året. Men min lite långsiktigare syn är ändå att börsen fortsatt har kanske 20% upp. En sättning blir i mina ögon mer av det kortare slaget. Jag kanske är optimist, men jag tror ändå att det finns en vilja att lösa de flesta av de geopolitiska kriserna i omvärlden, åtminstone kortsiktigt. Inte ens Putin vill väl verkligen gå till historien som den som pressade fram en ny era av kalla kriget, eller än värre än så? Muslimska länder måste väl ändå gemensamt fördöma ISIS framfart och medverka i ett återställande av ordningen i Irak.(Om man nu kan kalla det för ordning över huvud taget i det landet...)

Jag själv har en positiv inställning i mitt totala sparande i och med att jag fortsatt har en klar övervikt av aktier. Men samtidigt har jag mitt certifikat i Bear OMX*15 i min spekulationsportfölj. Ett sammantaget innehav om 1500 poster. Vilket förstås kanske inte låter så mäktigt. Under fredagen minskade jag dessutom detta innehav med en tredjedel. 500 poster såldes för ca 5 kronor. Vinsten blev på 80% och anledningen till det hela var att jag helt enkelt tyckte mig vara lite för tjock i detta innehav. En annan anledning är att jag många gånger behåller denna typ av innehav i kraftiga upp- och nedgångar utan att någonsin göra någon trade. Det ville jag undvika denna gång!

Om jag ska behålla mina likviditeter eller göra något nytt inköp vet jag inte. Eventuellt så står jag även redo att föra över lite mer pengar till investeringsportföljen. Där börjar det finnas en del fina investeringsmöjligheter igen.

I investeringsportföljen har jag nu även återköpt mina första Peab-aktier. Frestelsen blev för stor när kursen dalade ned under 50 kronor. Inköpet gjordes strax under 48 kr, och sedan dess har bolaget tappat ytterligare ett par kronor. Ett mycket bra tillfälle att återköpa Peab-aktier anser jag, så kursen får gärna hålla sig på dessa nivåer ett par månader till. Jag tackar och tar emot!

Om någon skulle fråga mig hur jag tror börsen går kommande 2-3 månader... så skulle jag sannerligen inte ha någon aning. Nästan inga negativa nyheter har sista halvåret bitit på börsen, frågan är om de senaste händelserna kan skrämma köparna. I så fall får vi troligen den där sättningen på ytterligare 5-10%.

Utvecklingen denna månads första 8 dagar för egen del? Definitivt inte något att skriva hem om. Nu återstår 3 börsveckor då jag hoppas att portföljen håller emot. Flera av investeringsinnehaven har tappat lite väl mycket mark sista tiden.

I övrigt att rapportera denna fredagskväll? Jag lyssnade tidigare under dagen på veckans börspodd. Intressant att John Skogman där talade om en företeelse som jag själv varit inne på under många år. Ett självscanningssystem där man inte behöver göra något annat än att packa sina varor i en kassa och låta kassen bli scannad. I min tankegång så handlar det om att man hamnar i en litet scanningsrum, kanske liknande det naken-scanningssystem som finns på amerikanska flygplatser. Man ställer sig alltså i ett mindre slutet rum, varorna scannas automatiskt och man blir "utsläppt" i samband med att man utfört sin betalning. Givetvis via kort. Bort med all kassapersonal med andra ord!

Kanske är han inte helt tokig den där John trots allt..  ;)

Nåväl, ha en härlig augustihelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar