Min blogglista

tisdag 22 juli 2014

Superspararna erövrar Sverige

#Ekonomi (?)

Då jag bara sett det första avsnittet av superspararna blev det ett litet sommarrace med de två sista avsnitten på raken under kvällen.

Ett program som är trevligt att se då det på olika sätt parodiserar på möjligheterna att hålla nere på kostnaderna för människor, genom allt från dumsnåla aktiviteter till rena stölder. Jag följde lite smått bloggaren "bajsa borta" för ett par år sen, men om jag förstått det rätt så har han numera försvunnit från etern. Med tanke på att han är med på superspararna torde hans blogg kunna få ett uppsving om han börjar skriva igen.

Killen, och hans programföljeslagare, har måhända några intressanta tips som man kan följa för att hålla nere på månadskostnaderna, men jag har ju själv skrivit om att jag själv valt en annan väg för mitt sparande. Att kunna unna sig något löpande medan man så sakteliga jagar målet att bli ekonomiskt oberoende tycker jag ändock både är ett sundare och trivsammare sätt att spara på.

Programmet, oavsett hur överdrivet det nu må vara, visar ju på människor som i mina ögon inte drar sig från både lögner, snyltande och rena stölder. Måhända är det ett bra sätt för enskilda individer att hålla nere på kostnaden, men det betyder ju på intet sätt att kostnaden faktiskt inte finns där, fast för någon annan!

När bortabajsaren glatt lånar trädgårdsmaskiner från sina grannar så sliter han självklart på någon annans kapitalvaror vilket medför att en reparation av varan rycker allt närmare.

När snyltarfamiljen tömmer servettstället och ketchup-dunken på McDonalds så betyder det självfallet mindre lönsamhet för restaurangen i fråga. När marginalen sänks dröjer det inte länge innan någon annan kommer att få stå för denna kostnad, dvs andra kunder.

När charmtrollet Mrs Champagne låter killen betala för taxiresa och middag så betyder det bara att det blir gratis för en part, dvs henne. Det leder väl även till att det börjar mullra bland feministpartierna, och fröken Schyman själv blir väl skogstokig av denna patriarkiska synen på hur en modern dejt skall se ut. Fast med facit i hand så tror jag kanske inte att Mrs Schyman heller skulle ha tackat nej till en liten gratisresa med lite gott till. Hon har väl visat tidigare att hon gärna åker på konferenser för partiets räkning och låter skattebetalarna stå för notan både en och två gånger.

Jag tycker de lite mindre råden som handlar om att återanvända, pressa ur sista droppen ur filmjölkspaketet, laga mat hemma, etc, är mer tilltalande för mig. Det är tämligen enkla knep vilket även sammanfaller med en lite mer hållbar och miljömässig syn.

Självklart är det upp till var och en att välja tillvägagångssätt på sitt sparande. Det viktiga i mina ögon är att alla medel är tillåtna så länge det inte sker på bekostnad av någon annan part. I denna tv-dokumentär så får vi i högsta grad följa människor som tänjer på reglerna lite för mycket.

Jag kommer nog ändå att följa serien även om min syn inte samstämmer med dess deltagare. Förhoppningsvis kan man snappa upp något litet användbart tips under kommande veckor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar