Min blogglista

onsdag 30 juli 2014

Följa john eller snarare följa aktiekurs

#Ekonomi


Två av mina tidigare innehav som inte fallit väl ut i smaken för analytiker, SSAB och Astra Zeneca, har plötsligt verkat trillat ner i morgonkoppen kaffe hos de flesta sömnstuckna analytikerna. Från att ha varit formidabelt bespottade så verkar allt fler tycka att dessa aktier är rena guldägg. Ibland undrar jag om inte den professionella analytikerkåren tagit över den rollen som kvällspressen tidigare hade. Dvs totala kontraindikatörer på när det är dags att köpa eller sälja en aktie.

I SSAB's fall så har kursen så sakteliga stigit med närmare 100% senaste 12 månaderna och först nu verkar mäklarna komma till insikt i att det faktiskt finns ett värde och en framtid för bolaget. Många hade nog önskat få de tipsen sommaren 2013 istället för idag. Att följa kursen och justera upp kursen allt eftersom är väl föga imponerande? Självklart finns det ett sorts "momentum" i aktien som gör att den oftast stiger över ett normalvärde när analytiker samlas och efterfrågan på aktien stiger. "Let the trend be your friend", eller vad säger man? Men hur mycket intressantare hade det inte varit med en genomtänkt analys något så när vid en botten? Eller åtminstone någon som sticker ut hakan och kan spå att kursen stiger ytterligare 100% från dagens nivå? (självklart skall det även vara en genomtänkt och trovärdig analys och inte bara ett viftande med siffror).

Av litet eget intresse så kikade jag på vad den samlade analytikerkåren tyckte om SSAB senaste åren. Jag hittar då en mycket intressant period. Från och med början av år 2007 och ungefär 1,5 år framåt så lämnades inte mindre än ca 30 köp- eller öka-rekommendationer för aktien. Enbart 2 sälj- eller minska-rekommendationer lämnades. (Detta enligt DI's stockwatch). Kursen stod i närmare 300 kr innan den i raskt takt föll ned till 50-lappen. Visst skedde detta ras i samband med finanskrisen men man bör nog akta sig när så många samtidigt hyllar en aktie.

Även Astra har haft en intressant rekommendationsperiod. Från och med september 2012 och ca ett år framåt så lämnades inte mindre än 19 sälj- eller minskarekommendationer i aktien. Under samma period stack 1 analytiker ut hakan och rekommenderade köp. Denna magnitud av negativa rekommendationer torde ha fått de flesta att sälja sina aktier. Resultatet blev för de som sålde att de både gick miste om säkra ränteutdelningar och fick stå utanför det race som sedan följde och lyfte aktien i rask takt från 300 kronor till 400 kronor. Därefter fortsatte aktiekursen uppåt och främst i början av detta år så har analytikerna plötsligt bytt fot. Nu skall de tidigare sålda aktierna återköpas, men problemet är att det nu kostar 30-40% mer. Nåväl, det är väl samma sak här. Analytiker tycker väl inte det är helt fel att köpa när trenden är vännen även om man själv (eller jag själv) skulle önskat tipset litet tidigare.

Nu verkar det dessutom som att analytikerna fått upp ögonen för att Pfizer nog ändå inte gett upp tanken på ett köp av bolaget. Något som vi amatör-analytiker trott en längre tid. Jag tror inte de skulle lagt ned så mycket tid och resurser på ett köp av bolaget och vända efter ett försök..

När det gäller kategorin på rekommendationerna kan jag också ibland känna mig något kluven. I alla fall när analytiker använder sig av rekommendationen behåll, köp och sälj! I ena stunden vill de nämligen att man ska sälja aktierna... Några månader senare skall aktierna behållas! Hur man skulle kunna behålla aktier som man enligt rekommendation tidigare sålt av vet inte jag!

Enklast vore väl om de bara hade kategorierna köp, sälj eller neutral/ingen åsikt.

En annan kategori som mäklarna i större utsträckning borde använda är:

Gör vad fan du vill, för vi har ingen aning!

Jag vet inte varför jag hyser sånt lågt förtroende för en majoritet av aktiemäklare, särskilt med tanke på att jag aldrig bryr mig om att följa deras råd. Kanske bottnar det helt enkelt i en avundsjuka där jag själv aldrig valde den karriärvägen efter mina ekonomistudier... ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar