Min blogglista

söndag 13 juli 2014

Dold förmögenhetsskatt

#Ekonomi

Förmögenhetsskatten avskaffades år 2007, och har därefter, under allianspartiernas styre, inte återinförts. Det fanns planer från de rödgröna partierna att återinföra förmögenhetsskatten och självklart finns det en risk att det kommer att bli så på lite sikt. Tror inte att det är aktuellt på kort sikt, men ett regeringsskifte där vänsterpartiet, miljöpartiet och kanske FI får ett stort antal röster kommer säkerligen att medföra ett visst tryck i den riktningen.

Förmögenhetsskatten riktade sig mot människor med ett betydande kapital i sina kassakistor, där de beskattades på förmögenheter över 1,5 msek. En skattesats på 1,5% på förmögenheter över denna gräns är förstås inte spottstyver. I denna förmögenhet inräknades inte bara aktier utan även andra "lyxbetonande" privata tillgångar. De mest förmögna hade självklart stora möjligheter att "gömma" undan kapital från den stora "utmätningsdagen" den 31:a december varje år.

Frågan är nu om man inte kan säga att en ny sorts förmögenhetsskatt faktiskt införts genom både kapitalförsäkringen och investeringssparkontot. En ny sorts förmögenhetsskatt där inte bara de "rikaste" beskattas utan även alla typer av förmögenheter som återfinns på ett investeringssparkonto.

Självklart så är ett slopande av kapitalvinstskatten en stor morot för denna typ av sparande. Men man får inte glömma att en sådan schablonbeskattning i praktiken fungerar som en förmögenhetsskatt då den baseras på tillgångarnas värde, oavsett om de har minskat eller ökat i värde ett visst år. Om alla sparare/investerare förde om sina "finansiella" tillgångar till ett investeringssparkonto så skulle den svenska staten med enkelhet kunna planera in denna intäkt till statsbudgeten varje år oavsett vilka svängningar som föreligger på börsen.

Riktigt kämpigt kan det bli, vid ett återinförande av förmögenhetsskatten, för en investerare som under dåliga börstider har valt att placera sina tillgångar i ett investeringssparkonto. Inte nog med att han får se sina tillgångar sjunka i värde, han får dessutom betala förmögenhetsskatt på sina tillgångar.. inte bara en gång.. utan två gånger!

I mitt tycke finns det just nu ganska många, låt oss kalla det överföringar, från den lite mer välbärgade kategorin av svenskar till de med lite mindre pengar att röra sig med. Då tänker jag inte i första hand på de olika bidragssystem som återfinns, utan vissa andra skatter och skattelättnader.

Vi har t.ex marginalskatten i Sverige där högre inkomster beskattas "hårdare" än lägre inkomster. Vi har självklart beskattningar på vinster på olika sätt, antingen som kapitalvinster eller som schablonbeskattningar. Detta drabbar främst de som har lite mer pengar tillgodo eftersom det oftast är de som helt enkelt har ett sparande. En annan överföring av medel, i mina ögon, är att lånekonsumtion gynnas skattemässigt kontra ett sparande då räntekostnaden är avdragsgill, medan ett sparande troligen främst leder till nya beskattningar!

Därmed inte sagt att jag tycker investeringssparkonto-formen är något dåligt. Det torde i själva verket vara en win-win för både staten och den enskilda spararen. Enkelt och smidigt att använda för en enskild sparare och förhoppningsvis fortsätter börsen att vandra uppåt så att det skattemässigt blir fördelaktigt för spararen. Samtidigt får staten en trygg, säker, enkel intäkt till stadskassan. Dock kan jag inte bortse från att det på många sätt liknar en sorts "förmögenhetsskatt", och det skulle kännas kriminellt om det riskerar att beskattas två gånger!

Hur ser ni på förmögenhetsskatt? Skulle ni vilja att det återinfördes och även träffade era eventuella investeringssparkonton ?

Trevlig kväll och förhoppningsvis en fin avslutning på fotbolls-VM !

2 kommentarer:

  1. Liknar förmögenhetsskatt en del men det blir väl inte de nivåerna på den skatten när det väl kommer till kritan. Kostnaden blir inte lika hög med denna skatt som en skatt på förmögenheter blir?

    /Anton

    SvaraRadera
  2. På aktieförmögenheter skulle man snarare kunna påstå att kostnaden blir högre. Det finns inga gränser för när denna schablonskatt skall börja betalas. Redan från första kronan får man hosta upp! ;)

    Denna negativa syn (som kanske förmedlas här) får dock bara den mest negativa effekten om börsen står stilla, eller dalar... :o

    SvaraRadera