Min blogglista

fredag 20 juni 2014

Midsommar-inköp

#Ekonomi
 
Börsen trevar på uppåt. Det är mestadels sidledesrörelser men veckorna fortsätter oftast att sluta med några tiondels procentenheter upp varje vecka. En kraftig sättning (jag tänker kanske 10-15%) kryper förstås närmare, men det måste nog till något extraordinärt för att verkligen utlösa ett sådant fall.
 
Den lång-långsiktiga trenden på börsen är upp. Varför skulle människor annars välja att placera sina pengar på börsen? Men stockpicking blir fortsatt avgörande för den som vill hamna på en bättre procentuell utveckling än genomsnittet.
 
Strax kommer jag att fylla på mina aktiekonton när juni månads lön inkommer i nästa vecka. Det blir tyvärr inte någon större insättning, såsom jag faktiskt tänkt, när vi äntligen tilldelas våra nya löner. Men ett par tusenlappar extra kommer jag åtminstone att kunna avvara.
 
Det lutar åt påfyllning i någon av aktierna Ratos eller Telia vid månadsskiftet. Alternativt är att plocka in en helt ny aktie i investeringsportföljen, vilken är Skistar. Skistar är ett bolag som jag följt många år, bland annat genom innehaven i vår "familje-portfölj". Jag har dock inte köpt in det i min egna portfölj. Skistar är en bra aktie att plocka in i en investeringsportfölj på nivåer runt 70-90 kr. Direktavkastningen är förvisso lägre än jag önskar men torde så sakterliga börja krypa uppåt igen. Trots att det är fortsatt dyrt att placera fjällsemestern i de svenska bergen, kontra centraleuropa, fortsätter svenskar outtröttat att bila upp till Sälen och Åre. Den trenden ser jag inte kommer att förändras i framtiden!
 
Även om jag är mer skeptisk till att jag kommer att nå målet om 250 tkr till årsskiftet så känns det ändå bra om jag kommer att ligga inom räckhåll. Det kommer att bli en spännande sommar och höst, med kvartalsrapporter som måste påvisa rejält stigande vinster för att kurserna ska kunna försvaras.
 
Ha en trevlig midsommar !
 

2 kommentarer:

  1. Själv är jag inne på tredje månaden utan köp. Ser inte direkt något jag tycker är köpvärt men samtidigt är ju räntan så låg att man inte vill låta den delen växa för mycket heller. Funderar på Akelius preferens som depå för ett tag, men det är ju inte direkt riskfritt likt banken om man säger så.

    SvaraRadera
  2. Preferensaktierna inom fastighetsbranschen känns ändå hyggligt riskfria. En större risk man tar är ju att man går miste om en uppvärdering av det underliggande bolaget, dvs som man får om man istället köper stamaktier. Men det är ju vad som är syfter med preferenserna, en säkrare investering med hyggigt riskfri förväntad avkastning till investeraren.. ;)

    SvaraRadera