Min blogglista

onsdag 7 maj 2014

Trygg dag trots Oriflame-rapport

#Ekonomi
 
Ibland kan man vara på gott humör även om börsen dalar. Vid dagens incheckning i investeringsportföljen visar det sig nämligen att portföljen klarat sig riktigt bra. Börsindex ned ca 0,7%. Portföljuppgång ca 0,2%.
 
Självklart en rejäl dos slump i detta, men jag sover hyggligt tryggt med vetskapen om vilka mina innehav är i investeringsportföljen. Förhoppningsvis kan jag om några år gotta mig åt rejäla kassaflöden i form av passiv direktavkastning, med möjligheter att t.ex gå ner i arbetstid.
 
Många år kvar till dess och allt var inte fröjd på dagens börsmarknad, inte ens i investeringsportföljen.
 
Oriflame släppte nämligen en rapport för första kvartalet 2014. I korthet så minskar omsättningen med 14% i rapporterad valuta, vilket självklart är negativt. På oriflames viktiga östeuropa-marknad tappar man närmare 25% i omsättning, mycket kopplat till valutaraset. Även i Europa ser utvecklingen dyster ut. Rörelsemarginalen är nu nere på, för bolaget svaga, 7%. Bolaget meddelade även som befarat att det inte blir någon utdelningen under det tredje kvartalet. Att något var i görningen när Oriflame beslutade sig för kvartalsutdelningen visade sig stämma.
 
Hur som helst. Allt är inte mörker här. För det första så klarar Oriflame att visa vinst på rörselmarginaler nedåt 3-4%. Därutöver så medför Oriflames försäljningsstruktur att omsättningen kan gå ned ytterligare kanske 20% utan att bolaget hamnar på så svaga rörelsemarginaler. Och även om utveckligen lär fortsätta nedåt för den viktiga östeuropamarknaden så lär det vända någon gång bortåt kvartal 3. Konflikten mellan Ukraina/Ryssland torde kunna lösas innan dess! Putin verkar ju lite smått i alla fall börja inse att han måste tona ned sin agressiva sida...
 
Utöver det, så kan jag inte annat än konstatera, efter att ha varit ett par veckor i östeuropa, att hälsa och skönhet är det klart viktigaste för de flesta människor här. En vändning och återgång till det normala kan gå betydligt snabbare än vad marknaden verkar tro i dagsläget.
 
Att omsättningen fortsätter kraftigt upp i nya tillväxtmarknader (förvisso i lokal valuta) är också klart positivt. Detta är en utveckling jag tror kommer att fortsätta kommande kvartal.
 
Så även om direktvkastningen i bolaget faller kraftigt för 2014, vilket i vanliga fall är viktigt för min investeringsportfölj, så ligger jag kvar i bolaget över denna turbulenta östeuropa-tid. Belöningen kan komma snabbare än man tror redan 2015.
 
Håll ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar