Min blogglista

onsdag 14 maj 2014

Bankrutt på insamlingar?

- Saliga de äro, de som skola hava bemärkelsedag och vara havande!
 
Vårtider är examenstider, födelsedagstider och av någon anledning även havandetider för personal på Byråkraten AB. Därutöver faktiskt pensioneringstider och utmärkelser av högre slag. De anställda kan också få tillökning i familjen i form av hästar, katter eller nyinköpta guldhamstrar..
 
Allt detta festliga skall naurligtvis firas med insamlingar och presenter, blommor och jubelsång. Tiggarbössorna vandrar genom korridoren och de smöriga mejlen fyller mejlboxen, skickligt parerande den hotande spamkorgen.
 
Med lite vanligare ord handlar det alltså om att det pågår mängder av insamlingar i alla dess former för närvarande. Insamlingar där man förväntas bidra med kanske en femtiolapp för att det sammantaget ska gå att köpa något större till jubilaren. Kanske en liten kaffemaskin till sommarstugan, eller en SPA-eftermiddag för lite ömmande axlar. Denna, ibland något hysteriska insamling, får mig att fundera på om det verkligen är så att man borde vara med, eller förväntas vara med, på alla dessa insamlingar som förekommer på en arbetsplats.
 
Kan man sätta en gräns någonstans eller betraktas man som en snål gammal gubbe om man inte bidrar med något? Blir man sedemera utfryst på fikarasten, utmålad som den som inte öppnar börsen och klämmer ut något av sina surt förvärvade pengar?
 
På en arbetsplats med kanske 40-50 anställda kan det röra sig om en hel del födelsedagar, eller kollegor som får sitt första, andra eller tredje barn. Och om man därtill räknar in andra högtidsstunder så kan det bli riktigt smaskigt i pengapungen.
 
Kanske borde det vara möjligt att åtminstone yrka avdrag för dessa utlägg. Avdrag får göras i inkomstslaget tjänst för kostnader som är nödvändiga för att  bibehålla en inkomst. För att bli accepterad på en arbetsplats bör man vara med på diverse insamlingar och därmed kanske ett avdrag torde vara giltigt?
 
Det går förmodligen att raljera en hel del om detta. Personligen så väljer jag ut de insamlingar jag är med på. Det skulle inte fungera att vara med på samtliga insamlingar, särskilt inte för närvarande när jag har två st arbetsplatser. Men någonstans vill man fortfarande vara med såklart, även om man får begränsa sig. Samtidigt får man hoppas att man inte betraktas som den där snålgubben..
 
Hur tänker ni och hur undviker ni att bli bankrutt på insamlingar på jobbet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar