Min blogglista

måndag 19 maj 2014

Astra upp eller ner?

#Ekonomi
 
Ja det är inte lätt att gissa vilket håll Astra Zenecas kurs är på väg åt kommande dagar och veckor. På söndagskvällen lämnade Pfizer ett "slutbud" som troligen hade skickat upp kursen över 600 kronor. Styrelsen avvisade dock budet strax innan börsöppningen och marknade tog fasta på att nu blir det nog inte någon affär.
 
För ett par veckor sen trodde jag att kursen skulle börja falla tillbaka i rask takt om det visar sig att det inte blir något bud. Inte så långt ner som till dess tidigare "normal-nivå" om 300-320 kronor förvisso. Att det finns ett intresse för köp av hela bolaget kommer hindra kursen från att vara i närheten av de "låga" nivåerna igen. Det finns ett golv helt enkelt!
 
Marknaden och analytikerna (av vad jag läst hittills) verkar hyggligt övertygade om att nu blir det ingen affär. Det brittisk-svenska bolaget har visat vad de tycker om budet från Pfizer och nu kryper de undan och får räkna på andra affärer.
 
Personligen är jag inte lika säker på att Pfizer ger upp så lätt. Pfizer har nog räknat på detta åtskilliga gånger och har nu fått klarare uppgifter på vad bolaget behöver göra för att få styrelse och stora ägare på sin sida. Det skulle förvåna mig mycket om de inte räknar igenom detta en gång till och kommer med nya bud. Förvisso finns det en deadline, på grund av den "amerikanska skatteplaneringen" (?), när Pfizer måste lämna ett bud, men jag gissar att den processen på ett eller annat sätt har möjligheter att starta på nytt.
 
Ingen rök utan eld brukar Affärsvärlden säga. Här har det varit tillräckligt med rök för att denna eld ska sätta fart igen i någon form!

3 kommentarer:

 1. Tack för en intressant blogg!

  Har en fråga som du kanske kan svara på. I min portfölj har jag bl.a några Betsson aktier och där har ju inlösensrätter delats ut nu. Ser idag att värdet gåt ner 6 öre till 9.10. Vad i ekvationen är det jag inte förstår? Om jag kan köpa på mig så mycket inlösensrätter som det bara går för 9.10 så borde det väl vara sex öres vinst per rätt helt säker vinst? Eller?

  /Jacob

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  ja det hela kan ju tyckas lite märkligt. Att man kan köpa något för 9,10 kr som man några dagar senare får 9,16 kr för.

  Här handlar det dels om att det finns människor som inte vill vänta tills mitten på juni med att få ut sin utdelning. De vill redan idag få ut dessa pengar. Om man vill få ut sin utdelning redan idag kan man normalt sett inte "få ut" hela beloppet 9,16 kronor utan får nöja sig med ett lägre belopp.

  Att man idag får ut ett lägre belopp än om man väntar handlar egentligen om en ganska enkel ekonomisk princip. 1 krona idag är värt mer än 1 krona i framtiden (t.ex en halv månad). Det betyder omvänt att 9,16 kronor om en månad inte är värt riktigt så mycket en halv månad tidigare.

  Därmed sagt är det troligare att affärer som genomförs av denna IL kommer att genomföras på nivåer strax under 9,16 kronor.

  Därutöver så (förmodar jag åtminstone) så är det ett courtage på inköp även av dessa inlösenrätter. Så om du skulle få för dig att försöka fånga in X antal inlösenrätter så tänk på att du förmodligen får betala ett courtage på detta. Och då kan det ju mycket väl vara så att det inte längre blev lönsamt att köpa några inlösenrätter...

  Men i teorin i övrigt så har du helt rätt. Om du skulle komma över 1 miljon inlösenrätter för 9 100 000 kronor så skulle du strax senare få ut 9 160 000 kronor i "utdelning". 60 000 kronor i vinst, tjatjing! ;)

  Frågan är bara hur mycket courtage du skulle få betala för det hela och hur stor sannolikheten är att du får igenom dessa affärer.

  Alternativ vore även att ta de 9 000 000 kronorna och sätta in på ett räntekonto, till 3% ränta, under en månad. Det skulle ge dig ungefär 22 000 kronor i vinst... :o

  Hoppas detta blev begripligt.. annars får du återkomma! :)

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Tack för långt och utförligt svar, verkar som jag fattat det hela rätt. Men det är väl inte helt lätt då, antar att de mängder med pengar man skulle behöva för att tjäna några tusenlappar inte gör det värt det.

  /Jacob

  SvaraRadera