Min blogglista

onsdag 30 april 2014

Dubblering i biometribranschen.

#Ekonomi
 
Under onsdagsmorgonen användes de ca 5 000 kr som genererats från försäljningen av halva innehavet i Bull SSAB. Sedan en längre tid har jag velat gå in i stockholmsbörsens andra biometribolag. Eftersom jag redan äger Precise Biometrics så menar jag såklart Fingerprint Cards.
 
Detta är nog den dyraste investering jag någonsin gjort och som faller utanför mina ramar till och med när det gäller spekulationsaffärer. Men med anledning av att jag tänkt diversifiera mitt företagsinnehav inom området biometri så ville jag genomföra denna "helgardering" genom att bli ägare även i detta andra bolag!
 
Värderingen i bolaget är ett kapitel i sig. Med en årlig omsättning på ca 100 msek och en värdering på närmare 3 miljarder (!) så är det definitivt en ekvation som saknar all form av substans. Det egna kapitalet knappt 2 kronor per aktie, och aktiekursen just nu strax över 50-lappen. Hur kan det motiveras?
 
Med detta sagt så kan det upplevas något märkligt att jag ens köper in mig i detta bolag. Men, jag har en extremt stor tilltro till biometribranschen. Det kom ut en rapport under förra året som bedömde biometribranschens omsättning till dryga 50-60 miljarder kronor år 2018. Må så vara. Kanske tar det ytterligare några år innan vi är där. Men potentialen för biometribranschen upplever jag som enorm, och kanske inte främst inom mobilbranschen där den tagit stormsteg sista året... utan snarare på andra områden där den kommer att finnas tillgänglig för att förenkla både vardagen och arbetslivet för oss människor.
 
Jag är övertygad om att många arbetsplatser i framtiden kommer att ha biometriska lösningar istället för nycklar och passerkort vid dörrentréer. Lika säker på att diverse lösenord och inloggningar i diverse sytem kommer att ersättas med biometri. Lika säker på att enkla betalningar kan ske på ett eller annat sätt via mobiltelefon, med hjälp av biometri.. eller med kort, kombinerat med biometri..
 
Denna övertygelse leder som sagt till att jag vill finnas med på ett hörn med en möjlighet till att ta del av denna potentiella kaka.
 
Jag är alls inte lika övertygad om att något av de svenska bolagen kommer att vara ett lyckat sådant. Men jag lever helt enkelt på hoppet om att denna spekulationsaffär bär frukt, och gör den inte så, så får jag åtminstonte trösta mig med att jag har möjlighet att få rätt i min prediktion att biometriska lösningar kommer att vara en stor del av vardagen för många människor inom 5-10 år. Det återstår att se..
 
Hur som helst, mitt inköp blev 100 st Fingerprint-aktier till ett pris om 52,50 kr. Det skall bli mycket intressant att följa hur detta bolag, liksom Precise Biometrics, klarar sig i spekulationsportföljen kommande månader och år!
 
Så slutligen, en hälsning till en av mina läsare, Bror Hjorth. Följande finfina målning "Vårkväll på Flustret" (från 1942) skapades av en Bror Hjorth. Kan detta möjligen vara samma person som läser min blogg?! ;)
 
Trevlig valborg och härlig helg!
 
 
Bror Hjorth - Vårkväll på Flustret
Säljes för närvarande på Stockholms Auktionsverk
(Annons från Dagens Industri)

2 kommentarer:

 1. Tror liksom du på biometri i framtiden, dock blev jag tokig på Fingerprint, dess VD, märkliga pressreleaser, etc. Hur ser du på det?

  Mvh Gordon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Fingerprint och Precise har haft både CEO och en kommunikationsavdelning som man kan ha både den ena och andra åsikten om.

   För Precise Biometrics så lovade Thomas Marshall både guld och gröna skogar under sina närmare 8 år som VD. Det mesta fick aktieägarna äta upp, medan han själv lämnade bolaget med tämligen feta guldsäckar. Byte har skett till en Håkan Persson, och det har varit betydligt lugnare sedan dess. Kan inte påstå att jag känner till så mycket om denne man, men han har bakgrund både hos IBM och Enea vilket jag inte ser som en nackdel i alla fall.

   När det gäller Fingerprint och Johan Carlström så har jag inte följt turerna lika ingående. Men den märkliga Samsung-historian är självklart inte så lätt att glömma.. (som i och för sig hade sitt ursprung på annat håll).

   Men mitt förtroendekapital för Precise, när det gäller nye VD'n är åtminstone tillbaka på en neutral nivå.. ;)

   Summa sumarium är det en för intressant bransch för mig att hålla mig borta ifrån, även om jag önskar att kommunikationen var lite vettigare från bolagen. Jag hoppas på bättring där självklart!

   Radera