Min blogglista

tisdag 22 april 2014

Börspodden och Sparpodden

#Ekonomi
 
Senaste dagarna har jag äntligen lyckats bemästra fenomenet podcast på min smartphone. Faktum är att det på min Nokia Windows-telefon (köpt för drygt ett år sedan för att hjälpa Nokia att lyfta, erhm) inte varit möjligt att ladda hem vettiga appar för podcasts. Eller så har jag helt enkelt inte haft den tekniska kompetensen att lyckas få en "pod-app" att fungera.

Börspodden och Sparpodden är två av de poddar som jag givetvis tar mig an först, i den djungel av poddsändningar som återfinns. Självklart skall marknaden scannas på om det finns andra intressanta (och kanske inte just aktierelaterade) poddar att följa.

Hur som helst, börspodden, presenteras av två (om jag förstått rätt) riktiga traders, Johan Isaksson och John Skogman. Dessa gentlemän har väl någon form av koppling (eller sponsring) via Avanza. Av de avsnitt jag hört så verkar diskussionerna främst handla om att hitta rätt bolag genom att ta kortsiktiga positioner. Dvs på olika sätt läsa av marknadens betteendemönster rent pyskologiskt och tjäna pengar på tillfälliga felvärderingar, börsintroduktioner, eller dylika.

Sparpodden representeras av Jan Dinkelspiel(innovationschef på Nordnet) och Günther Mårder(sparekonom på samma bolag, men även med starka kopplingar till aktiespararna). Denna podd verkar ha ett lite bredare innehåll där fokuset är mer på långsiktighet i ditt sparande, oavsett om det rör sig om dina aktier, din bostad, ditt arbete eller din pension.

Jag kommer troligen att börja följa båda dessa poddar, även om jag kanske inte delar alla deras uppfattningar. Av de båda så känner jag spontant lite mer förtroende för sparpodden, vilket kanske inte är så konstigt, då deras investeringsfilosofi sammanfaller mer med min egen. Samtidigt så uppfattar jag den som lite proffsigare gjord och med ett kanske lite seriösare innehåll. (vilket förvisso kanske är meningen). Framförallt uppfattar jag herr Mårder som en person som besitter ganska gedigna kunskaper inom ett brett område, men som därtill har en hög pedagogisk nivå på sina framställningar. Ej heller är det så konstigt med tanke på hans bakgrund som ordförande för Unga Atkiesparare och senare VD för Aktiespararna.

Jag rekommenderar självklart er att följa dessa båda podcasts och bilda er egen uppfattning om programmen. För egen del är intresset väckt, även om jag inte är helt fast... ännu... ;)

 

1 kommentar:

  1. Äntligen är ett uttryck som passar bra här :-)

    Själv föredrar jag Börspodden, tycker Günther och Jan är lite för tillrättalagda.

    SvaraRadera