Min blogglista

tisdag 15 april 2014

"Bopriser rusar vidare"

#Ekonomi
 
Det var ett tag sedan jag skrev något om priset på bostadsrätter och villor i landet. Det har nu gått över två år sedan jag själv klev in på bostadsmarknaden och än så länge har jag inte förlorat något på att ta det steget. Att gå från en hyresrätt på ca 30 kvadratmeter med en månadshyra över 6 000 kronor till en bostadsrätt något centralare belägen med en ungefärlig månadskostnad på 4 000 kronor (i nuläget) är ju ingen dålig deal direkt.
 
På köpet fick jag 5 kvadratmeter yta och möjlighet till värdetillväxt i min bostad.
 
Ibland står sig bostadsrätten ganska väl gentemot hyresrätten. Och jo förvisso, en rejäl insats i kontakter fick sättas in, vilket många skulle hävda medför en rejäl alternativkostnad.
 
Hur som helst, länge har jag väntat på att förespråkarna för bostadsbubblan ska få rätt. Dvs att priserna på bostadsrätter skall falla, främst i storstadsregionerna. För egen del är det främst här i Göteborg jag följer prisutvecklingen, och än så länge har jag inte sett ngra synliga tecken på att priserna skall börja dala.
 
Orsaken till att vi än så länge inte fått se någon prisbubbla spricka, är helt enkelt att den enskilt största faktorn till att "hålle uppe" priserna än så länge inte har förändrats. Detta tycker jag att allt fler skribenter börjar få klart för sig också. Den enskilt största faktorn till att priserna fortsätter upp är helt enkelt att det råder efterfrågeöverskott på bostadsmarknaden. Detta har jag pratat om tidigare. Även om detta är en i raden av faktorer som påverkar priset så hör det till den klart starkaste.
 
Det finns en rad faktorer som skulle kunna få bostadspriserna att falla. Vissa faktorer som självklart har kopplingar till varandra. Exempel på faktorer är högre bolåneräntor, högre arbetslöshet, höjda skatter, minskad disponibel inkomst, hyresrättsutbud, nettoutvandring eller förändrade regler vid bostadsköp (ex. höjd kontantinsats, eller dylika). Därutöver säkerligen ett stort antal kända och okända ytterligare faktorer.
 
Min uppfattning är dock att det inte räcker med att en enskild av dessa faktorer faller ut fel. Troligen måste flera faktorer samverka samtidigt för att utlösa ett plötsligt prisfall. I min världsbild kan jag inte se att något sådant vara på ingång. Såvida inte Putin får för sig att invadera hela Ukraina och leda världen till randen till nytt storskaligt krig. (På sätt och vis den enskilt mest oroande faktorn).
 
Senast i raden av statistik är mäklarstatistik som presenterar stigande bostadsrättspriser i hela landet med 8%. Fortsatt lågt utbud av bostadsrätter i främst storstäderna leder till budstrider och höga priser. Sista tremånadersperioden har ökningen varit hela 4%. Självklart skall man ta sådan statistik med en nypa salt. Det är stor variation mellan olika bostadsorter, och det är fortsatt främst storstadsregionerna som driver priserna uppåt.
 
Men jag sitter fortsatt lugn i båten och hoppas att Putin gör likaså. Dvs sitter lugn!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar