Min blogglista

söndag 6 april 2014

Allmäna pensionen

#Ekonomi
 
Kikade i veckan igenom mitt kära orangea kuvert nu under veckan och prognosen ser ju inte helt munter ut. Värdet på den allmäna pensionen stiger så sakterliga, men det är klart tydligt att ett komplement till den allmäna pensionen kommer att behövas.

Någonting som dock förvånade mig var värdeutvecklingen i inkomstpensionen. Den allmäna pensionen är indelad i en inkomstpension och en premiepension. Den senare har vi möjlighet att påverka genom egna fondval. Den förstnämnda kan vi inte påverka mer än genom att få en högre lön.

Under 2012 erhöll jag både en insatt pensionsrätt och en positiv värdeförändring. Värdeförändringen var ca 25 000 kr. Under 2013 så har dock värdeförändringen i inkomstpensionen varit negativ. Det förbryllar mig något. Dels för att inkomstpensionen i mina ögon skulle bestå av främst ränteplaceringar och således aldrig borde kunna backa. Men även för att vi under 2013 haft ett positivt börsår och om placeringar även återfanns i aktier så torde värdet med all sannolikhet ha gått upp.

Nu är jag inte helt insatt i alla komponenter av inkomstpensionen. Den berömda "bromsen" kanske har kickat in och så har vi alla drabbats?  Dvs att en omfördelning sker för att ta hand om den stora 40-talsgenerationen som nu går i pension? Eller så har staten helt enkelt snyltat på min inkomstpension och hoppas att det ska gå obemärkt förbi! Lite underligt ser det onekligen ut.

Kan inte annat än konstatera att man sannerligen behöver en schyst tjänstepension! Därutöver bör man ha goda möjligheter att ordna med ett privat pensionssparande. Tyvärr något som regeringen OCH oppositionspartier är på väg att montera ned redan till nästa år.

Om ni tar en titt på er inkomstpension har ni likaså drabbats av en negativ värdeförändring i det senaste pensionsbeskedet?  Dvs för perioden 1301-1312 ?

 
 
Under 2012 en riktigt fin värdeförändring i inkomstpensionen. + 25 000 kr! Premiepensionen växte med närmare 11 000 kr borträknat insatt kapital.
 
 
Under 2013 så fortsatte premiepensionen upp med ca 7 000 kr. Inkomstpensionens värdeförändring var dock negativ. Nästan 6 000 kr. Hur lyckades de med detta?
 
 
Nåväl. Det är kanske inte så mycket att bry sig om. Bara att försöka placera premiepensionen bättre och jobba upp lönen!
 
Ha en trevlig börsvecka!

4 kommentarer:

 1. Det är bara att spara på så länge det går. Du får glädja dig åt att du inte ligger lika mycket back som vissa andra... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det här sparandet kan jag ju inte göra så mycket mer åt än att jobba på rejält och få upp min lön. ;) Back ska jag förhoppningsvis aldrig lyckas gå på inkomstpensionen under den tid jag arbetar. Men man ska aldrig säga aldrig när förvaltningen sker av helt annan part.. ;)

   Radera
 2. Jag hade också en ganska rejäl minskning i mitt kapital, men jag har inte hunnit reflektera så mycket över det. Du får gärna gräva mer i det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket möjligt att jag gör. Det finns ett par andra saker jag skulle vilja ta upp med pensionsmyndigheten när det gäller pensionssparande. Får återkomma till det och hoppas att pensionsmyndigheten tar sig tid att i så fall svara på en blivande pensionärs frågor..

   Radera