Min blogglista

tisdag 18 mars 2014

Snålmånaden April

#Ekonomi
 
Flera bloggare kommer om dryga två veckor att börja en period av knapert leverne. Det blir snålt med böckling, ägg, jansson, godis, påskmust och köttbullar på deras påskbord. Såvida de inte livnär sig på sina respektive eller sina familjer.
 
Tanken är nämligen att dessa bloggare skall leva på s.k. existensminimum nu under april månad. Vad den summan exakt egentligen är har jag lite svårt att finna. Det pratas om en riksnorm om ca 4 000 kr per månad för ensamstånde. Det finns även något som kallas Normalbelopp som är kopplat till det som är kvar efter det att kronofogden fått sitt (vid t.ex en skuldsanering). Då är summan 4 680 kr per månad. Inom socialstyrelsen pratar man om något som kallas för försörjningsstöd, vilket är 2 950 kr per månad. Men då tillkommer ersättning för bostad.
 
Det går även att googla sig till en siffra om 150 kr per dag. Men riktigt vad som får ingå då framgår inte helt.
 
Även om jag läst ekonomi många år så har jag inte helt orken att hålla isär de olika begreppen denna kväll. Jag vet inte heller exakt vilka belopp det är som bloggarna kommer att utgå ifrån. Det verkar handla om att redovisa så låga omkostnader som möjligt under april månad. 
 
Sammantaget kan man helt enkelt konstatera att det handlar om att leva jäkligt snålt under månaden!
 
Utmaningen i sig är självklart intressant och ibland kan det behövas lite piska för att nå upp till de utsatta målen. Jag kommer åtminstone att följa bloggarna i deras utmaning. Här är länk till vederbörande som tog initiativ till detta:
 
Men personligen kommer jag inte att anta denna utmaning. Helt enkelt för att jag är övertygad om att jag inte kommer att lyckas speciellt bra med det hela. Jag försöker att spara undan en rimligt hög summa varje månad och skulle jag ändå lyckas få över litet i slutet på månaden, så går det självklart till sparandet. Samtidigt vill jag kunna unna mig vissa goda ting under en månad.. det ger mig på något sätt bränsle till att spara undan hyggligt höga summor varje månad.
 
Sedan är det förstås en övervägande risk att man avslutar en snålmånad med att rikligen belöna sig. Om man då belönar sig med en alltför hög konsumtion dagarna efter snålmånaden så kan själva syftet gå berövat.. ;)
 
Låt oss hoppas att de lyckas denna månad och fortsätter sitt långsiktiga sparande. Vi får se vem som först till miljonen (eller två) når!
 

6 kommentarer:

 1. Att snåla o leva på andra, well då snålar man inte, då är man bara osympatisk. Also konceptet att snåla diskuteras ofta bara i pengar just nu men inget om framtida värdeförväntan, men det finns även längre persektiv tex billigaste maten är kanske inte den bästa för hälsan (o expekterad livslängd), har man då snålat nu kanske man ändå inte tar det mest optimala beslutet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig men anser att hos en del särskilt mig själv så finns det saker som man kan snåla in på. T.ex. ta cykeln eller göra matlådor.
   Eller helt enkelt köpa begagnat istället för nytt.
   Sen går det att vända på ditt resonemang om billig mat, säger det sig att den dyrare maten alltid är bättre för hälsan?

   Mvh

   Radera
  2. Det är helt sant att man inte ska leva på andra... inte för att få mer pengar över till eget sparande.. helt klart osympatiskt!

   Men helt klart intressant att se vilka spar- och snåltips som kommer att dyka upp under april månad! ;)

   Radera
 2. Ja det finns onekligen andra aspekter att se på det här med snålning. När det handlar om att minska onödiga utgifter för egen del och tänka på vad man handlar så är det ju bara bra. Men steget vidare där man försöker snåla så mycket som möjligt vilket i förlängningen leder till att egentligen utnyttja andra såsom gratisluncher, sno åt sig av frukten på jobbet för att skippa frukost etc. etc. så är det bara, ja, osympatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är att åka snålskjuts på andra det ja! Samtidigt kan jag inte hjälpa att det är intressant att läsa om dem som till och med tar till så drastiska metoder! ;)

   Radera
 3. Kul att det har blivit sån respons på min utmaning, det är dock tråkigt att vissa individer tror att det bara handlar om att leva på bröd och vatten i en månad.
  Det hela är en tävling mot sig själv och sina konsumtionsvanor med hänsyn till hur man annars spenderar sin pengar.
  Här kan det handla om minska restaurangbesök, mindre bilåkande eller bara sluta äta onyttigheter som godis och chips. Det kostar ju också pengar.

  Det kan också vara så att man försöker planera sina inköp bättre. Kolla var varan är billigare samt utnyttja kuponger.

  Sen var man själv väljer för nivå på månaden är upp till var och en. Vissa är nöjda med 5 % ökning av sitt sparande medan andra siktar på högre.

  Mvh

  SvaraRadera