Min blogglista

lördag 29 mars 2014

Nya köp till spekulationsportfölj

#Ekonomi
 
Efter försäljningen av MQ så återfinns nu ca 10 000 kr att fylla på med innehav i spekulationsportföljen. Tidigare köptes en mindre post i BEAR OMX*10, för ca 38,50 kr. Främst i syfte att gardera sig mot eventuella kraftiga börsnedgångar. På lång sikt är dessa certifikat inte speciellt smarta att använda då de tenderar att eroderas (på grund av tidsvärdet), men på kort sikt fungerar de utmärkt som ett defensivt och riskdiversifierande instrument.
 
Tanken är att dubbla detta (lilla) innehav om certifkatet tappar i värde och faller under 30-kronorsnivån. För att detta ska gå i hamn krävs en uppgång på börsen om strax över 1,5%, vilket självklart inte är omöjligt.
 
När jag genomför spekulationsinköp så har jag tre kriterier som jag utgår ifrån. (baserat på kursutveckling, eget kapital i bolaget och egna känslan över den bransch bolaget verkar i). Eftersom det rör sig om just spekulationer så kan jag självfallet gå utanför dessa ramar om jag vill utsätta mig för än högre risk. Av de bolag jag scannat på marknaden så återfinns åtminstone ett par bolag som skulle kunna betraktas som rena lottsedlar. Men, så länge jag håller mina spekulationsaffärer isär från mina investeringar, så ser jag faktiskt inga problem med detta.
 
I nuläget är min viktning mellan portföljerna möjligen något över det tänkta genomsnittet, men detta kommer att jämnas ut över tid. Delvis för att jag har en högre sparkvot i investeringsportföljen, och dels för att jag kommer att flytta över kapital från spekulationsportföljen till investeringsportföljen om mina spekulationer visar sig framgångsrika.
 
Utan inbördes ordning så kommer jag att genomföra ett par inköp i något/några av följande bolag närmsta tiden. (Det är främst under föregående helg och denna vecka som jag lagt till bolagen på "bevakningslistan". Skulle kursen ha rört sig kraftigt uppåt senaste dagarna så är det troligt att jag automatiskt bortser från köp).
 
* Insplanet
* Geveko
* Amasten
* Africa Oil
* Acap Invest
* Metallvärden i Sverige
* Caperio
* Trigon
* Nordic Leisure
* Mr Green
 
Återstår att se vad det blir för köp. Jag tar tacksamt emot era tankar om dessa bolag!
 
Snålmånaden pågår för övrigt för fullt för somliga. Själv har jag spenderat denna lönehelg på en annan planet. Lördagspromenad till stadens centrum för lite lektyrinköp, kostnad ca 50 pix. (Resetidningar om någon kan ha undrat). Därefter en stor Espresso House-Latte, 40 kr. Två timmars gratis solbränna längst med Viskan för att därefter köpa biobiljetter, ca 95 kr per person. Lite inredningsshopping till halva-rea-priset. Notan slutade på 125 kr här. Mathandling, inkluderat en härligt kall Latte, på Ica Maxi för drygt 200 kr följdes upp av en liten korv-mos-bricka till fyndpriset 20 kr.
 
När vi senare tar oss ned till bion kan jag tänka mig att det slinker med en påse popcorn för drygt 50 kronor innan vi möter upp ett par bekanta för en kvällsöl till reapriset 65 kr.
 
Dagsnota på 645 kr och jag tror jag sprängt hela budgeten för en eventuell snålmånad i ett slag dessvärre!
 
Nåväl, jag hoppas andra sköter detta bättre och kan trösta mig med några matnyttiga spekulationsråd.
 
Ha en härlig avslutning på helgen nu!
 

2 kommentarer:

  1. Det var många bolag där man nätt och jämnt vet vad dom pysslar med. Kanske en kort kommentar kring bolagen och deras områden :)

    SvaraRadera
  2. Jag tror jag får återkomma om det. Men de två bolagen som jag köpte in kom korta kommentarer om i mitt nya inlägg.

    I övrigt var det förmodligen Amasten (litet fastighetsbolag med hygglig substans, som i mina ögon kan bli en turnaroundkandidat) och Metallvärden i Sverige (som sysslar med bland annat återvinning av skrot/återvinning av råvaror) som låg närmast till köp.

    Den senare har lite för hög spread och gick dessutom upp närmare 50% på några dagar, vilket skrämmer bort mig. Men det bolaget skall sannerligen bevakas!

    SvaraRadera