Min blogglista

lördag 1 mars 2014

Månadsuppdatering februari

#Ekonomi
 
Så var det dags för månadsuppdatering igen. Ånyo en månad med både upp- och nedgångar i portföljen, medan stockholmsbörsen visat styrka. OMX30 är upp ca 5% februari månad vilket är klart över min portfölj denna månad. Jag får nöja mig med att portföljutvecklingen slår index (host!) inkluderat insättningar för månaden.
 
Det blev nämligen en större insättning i februari månad. Främst beror det på jag flyttat över pengar från mitt servicekonto till aktieportföljen. Servicekontot är ett konto som jag har på banken dit ett fast belopp överförs varje månad i syfte att betala bolån och amortering. Jag har inte tagit med detta konto tidigare i min portfölj, även om där återfinns en del cash. Detta beror på att räntorna på bolånen är fortsatt låga och en viss buffert skapas på detta servicekonto.
 
Åter till de enskilda innehaven så är det denna månad Götenehus i spekulationsportföljen som sticker ut. Med en uppgång på 14% i februari blev det procentuellt sett den aktie som steg mest under månaden. Orsaken till denna uppgång är både den hyggligt presenterade rapporten som kom nyligen och den fortsatta allmänna tilltron till småhusmarknaden. Ett positivt resultat ligger i korten för 2014.
 
Även Havsfrun och Peab har utvecklats positivt under månaden, medan Oriflame och Precise Biometrics hör till de negativa överaskningarma. Under månaden så har jag äntligen renodlat investeringsportföljen till en ren investeringsportfölj! Innehavet i Precise Biometrics är "överflyttat" till spekulationsportföljen. Det gav mig utrymme att dubbla innehavet i Fortum. Och snart har jag nått målet för hur många Fortum-aktier investeringsportföljen skall innehålla. Förhoppningsvis myser Benjamin Graham i sin grav åt dessa transaktioner!
 
Det finns fortsatt en hel del att göra med dessa "överflyttningar", men det kan få ta åtminstone det här året. Även om vissa innehav i spekulationsportföljen fortsatt ligger fel, kommer jag inte att hasta till försäljningar för att få över dem. Men jag kör en sammanfattning av mina värden här nedan:
 
Investeringsportfölj
 
Betsson 100 209,00 20 900
Fortum* 80 151,85 12 148
Havsfrun 1000 20,70 20 700
Oriflame 100 162,90 16 290
Ratos 250 59,70 14 925
Afrikafond 3 928
 
Summa 88 891 kr
 
Spekulationsportfölj
 
GHUS 3000 1,92 5 760
MQ 500 23,80 11 900
Opcon 10000 0,47 4 700
Peab 200 43,70 8 740
Precise 8000 1,56 12 480
Bull SSAB 500 19,69 9 845
 
Summa 53 425 kr
 
Cash 14 399 kr
 
SUMMA 156 715 kr (vid årsstart 143 403 kr)
 
Med andra ord har jag ca 95 000 kr kvar att antingen placera in i portföljen eller förmå mina aktier att stiga i värde för att nå årsmålet om en kvarts miljon i sparande!
 
Kommande månad, eller månader, ser ganska osäkra ut. Konflikten i Ukraina ser allt annat än roande ut och hur Putin kommer att agera kan nog ingen sia om. Högst oroande med en sådan spelare i världspolitiken och jag kan inte hjälpa att tänka på den eventuella interventionen som planerades i Syrien. Putins Ryssland var en av de främsta spelarna att mana till att inte sända in trupper i det konflikthärjade området. Uppmaningen var att låta regimen lösa den inre konflikten på egen hand. När det gäller Ukraina har Putin inte visat samma resonemang utan bestämt sig för att agera helt på egen hand och efter egna intressen. Jag undrar om de som stöttade honom i hans resonemang om syrienkonflikten även stöttar honom på samma sätt idag!
 
Nåväl, jag ska inte ge mig in i politiska resonemang som jag förmodligen inte behärskar, utan istället fokusera på aktiemarknaden. Om konflikten trappas upp skulle det självfallet få utslag på börsen. Om Putins galenskaper går över gränsen och han bestämmer sig för en invasion av landet lär vi få se en våldsam dipp på börsen. Kan tyckas att hur aktiemarknaden mår är av mindre betydelse i sådana situationer förvisso, men det lär bli svajigt på börsen om inte konflikten löses snarast...
 
Ha en trevlig kväll och tummarna hålles för mars månad!

2 kommentarer:

  1. Hur ser du på Ryssland Ukraina krisen nu? Marknaden känns ju en smula skakig för tillfället. Kraftigt ner igår men nästan allt har tagits igen idag. Jag personligen hade nog trott att det skulle bli nedåt under en lite längre tid.

    SvaraRadera
  2. Likaså trodde jag. Att marknaden skakar av sig den här krisen så raskt tycker jag var lite oväntat. Jag skulle inte blåsa faran över än förvisso, men marknaden verkar gissa att detta var ett kort maktspel från Putins sida som strax återgår till mer diplomatiska lösningar.

    Marknaden har ju haft fel förr och jag skulle inte bli förvånad om konflikten tar en negativ sväng ånyo och börserna faller igen. Men det hela verkar sannerligen svårt att sia om.

    Det känns även som att vi gått och väntat på en anledning till en lite kraftigare (om än tillfällig) korrigering på börserna runt om. Om inte ens detta kan trigga ett sådant fall så torde man kanske ta på sig den positiva hatten igen om utvecklingen för året.. ;)

    SvaraRadera