Min blogglista

onsdag 5 mars 2014

Analys Götenehus

#Ekonomi
 
Så kommer äntligen en första analys/företagspresentation av det första av mina nya spekulationsinköp. Götenehus inköptes redan i september 2013 så jag kan inte påstå att det är en särskilt snabb analys. Jag har dock länge tänkt att jag borde skriva om detta innehav, liksom mitt senare Opcon, men saker och ting har en tendens att komma emellan.
 
Hur som helst, Götenehus AB (noterat på First North) är ett bolag som främst bygger arkitektritade småhus. De projekterar även mark för att finna tänkbara områden att lansera sina småhus på, alternativt sälja av om andra byggföretag skulle ha bättre möjligheter och ge ett bättre pris. I första hand används dock marken till egna byggen. Småhusprojekten kan även beställas på individnivå, så man kan som köpare vara tidigt ute och påverka utformningen av sitt hus.
 
Verksamheten är uppdelad i tre grenar, projektuveckling, styckehus och övrigt. Det är främst de två förstnämnda som genererar omsättningen i bolaget, men det tredje avser den träindustri och tillverkning av s.k. träbriketter (för bränsle, förbränning).
 
Marknaden för småhusproduktion har varit ganska utdömd senaste åren. Men både Götenehus, marknaden, och jag själv tycker oss skönja att vi borde bottnat under 2013 och att tillväxten bland småhusbyggen torde vända uppåt. Det finns åtminstone visst fog för det när man följer statistik från SCB.
 
Omsättningen har i princip halverats på en femårstid och tidigare vinster har förbytts i förluster. Bolaget gjorde en brakförlust under 2012 och tvingades emittera nya aktier för att få in friskt kapital. Detta har skapat en något sundare soliditet (ca 20%), vid årsskiftet. Förvisso inte mycket att skryta med men den omedelbara faran torde vara bortblåst.
 
När jag tittar på mina spekulativa inköp så är det tre faktorer som jag främst tittar på, som absolut inte skall användas som investeringsfilosofi.
 
* Kursutveckling senaste åren.
* Eget kapital i bolaget
* Min egen tilltro till branschen i stort som bolaget är verksam på
 
Om jag finner ett bolag som havererat kursmässigt på börsen, men som fortfarande har ett hyggligt s.k. styckvärde och som samtidigt verkar i en bransch som jag tror på, eller ligger nära en vändning. Ja då kan jag genomföra ett spekulativt köp av aktien. Och just detta fann jag i Götenehus.
 
Om jag försöker mig göra en analys av 2015 års resultat och en rimlig värdering så finner jag..
 
..bolaget bör kunna växa med ca 15% kommande år. Nettolåneskulden har minskat och torde medföra något lägre finansiella kostnader kommande år. "Administrativa" sammanslagningar torde reducera förvaltningskostnaderna. Sista kvartalets rörelsemarginal (3,8%) torde kunna bättras på uppåt 5% till år 2015. Optimistiskt måhända men det är på intet sätt ouppnåbara nivåer.
 
För 2015 får vi då en omsättning om ca 740 msek. Ett rörelseresultat om ca 37 msek. Finansiella kostnader om uppskattningsvis 15 msek ger ett resultat om 22 msek, och efter skatt 16,5 msek. Slår vi ut denna vinst på alla aktier i bolaget hamnar vi på 0,19 kr per aktie. En fortsatt tillväxttakt i småhusbranschen, ett påvisande av vinster för Ghus, torde hjälpa till att värdera bolaget efter en rimligare vinstmultipel. Ett p/e-tal om 20 skulle då innebära en potentiell kurs om 3,80 kr för år 2015.
 
Dagens kurs är 1,91 kr, vilket skulle betyda att det (med mina beräkningar) finns en kursuppgång om ca 100% kvar i bolaget.
 
Samtidigt skulle bolaget kunna växa mer än ovannämnda 15%. Och att ha ett rörelsemarginalmål om 5% är knappast speciellt unikt! Flera liknande bolag har marginalmål uppåt det dubbla. Frågan är givetvis om bolaget i fråga kommer att lyckas. Men personligen är min rekommendation ett spekulativt köp!
 
Vad köpte jag då bolaget för själv?  Ja för dryga halvåret sen gick jag in med en mindre post och köpet för 1,37 kr. Jag har dock ännu inte tänkt sälja på dagens nivå!
 
 
 

2 kommentarer:

  1. upp ytterligare 10% efter din "analys". har du köpt mer aktier? haha!
    /Anton

    SvaraRadera
  2. Nej inga mer inköp i GHUS för närvarande. Tanken fanns tidigare, innan kursen sprang iväg. Vi får se om det här håller i sig eller om man kan komma in på en rekyl igen. Men intressant att vissa analytiker nu fått upp ögonen för bolaget. Har du själv några inhandlade i bolaget?

    SvaraRadera