Min blogglista

fredag 14 februari 2014

Ytterligare rapporter

#Ekonomi
 
Under gårdagen och dagen släppte ytterligare ett par bolag, av intresse för mig, sina rapporter. Först ut var Peab, som rapporterade en vinst per aktie om 1,01 kr. Kursen står för närvarande i ca 40 (vilket skulle ge ett p/e-tal på hiskeliga 40). Vilket just för närvarande kanske inte är helt relevant!
 
Årets rörelseresultat var ca 600 msek men man ska ha i åtanke att engånskostnader belastade resultatet med närmare 1 miljard (!). Projektnedskrivningar och dylika av engångskaraktär kanske vi får räkna med även kommande år, men jag har svårt att tro att de ska vara så omfattande även 2014.
 
Styrelsen verkar vara av liknande uppfattning då de vågar sig på en höjd utdelning. 1,80 kr för år 2013 (jmf 1,60 kr  för 2012). Minskad orderingång med över 4 msek kan ju se otäckt ut (ned till ca 34 msek från 38 msek), men då ska vi komma ihåg att Mall of Scandinavia fanns med i jämförelseposten med närmare hela den summan. Jag förmodar att bolaget redovisar med s.k. succesiv vinstavräkning och därmed torde bygget av just detta generera vinster även för år 2014.
 
Jag bedömer trots allt att Peab är på banan med normalare vinster kommande år efter senaste årens kraftiga projektnedskrivningar. Det är samtidigt knappast en nackdel att det är valår 2014. Valår och stora brister på järnvägsspåren runt om i landet. Här lär det utlovas stora infrastrukturpaket kommande år där Peab blir en stor spelare!
 
På dagens kurs, ca 4% direktavkastning, känns det fortfarande klart tryggt. Vändingen i utdelningstillväxten är äntligen här i Peab!
 
Mindre positivt var det att följa rapporten från Oriflame. Rapporten kom in underkant på flera punkter, främst påverkade av försvagade valutor i de s.k. tillväxtregionerna som Oriflame har sin främsta försäljning i.
 
Antalet aktiva konsulter ökade under året och sista kvartalet, vilket egentligen var det mest positiva i rapporten. Viktigt att valutaoron inte fortgår och att Oriflame får kontroll på kostnadsbasen!
 
Här var det dock omvända miner när det gäller utdelningen. En kraftigt sänkt utdelning för helåret, även ganska långt under årets resultat. Man vågar alltså inte dela ut mer på grund av...  ja här kan man spekulera mer åt det negativa hållet. Samtidigt väljer man att fördela årets utdelning kvartalsvis istället för vid årsstämman. Lägre och försenad utdelning. Inga överdrivet positiva signaler men jag väljer att tro att det beror på den osäkerhet som råder på valutaområdet och den osäkra försäljningstillväxten på oriflames "gamla" marknader.
 
Direktavkastning på 5,3% på dagens kurs ser trots allt hyggligt ut och vi är nere på i princip 10-årslägstanivåer på kursen. Signalerna är som sagt inte helt positiva men har man en hygglig tro på Oriflames produktsortiment och försäljningskoncept så kan man knappast komma in billigare än nu. Jag behåller och förlitar mig på Magnus Brännströms nya produktlanseringsplan och att tillväxtregionerna fortsätter att växa (trots valutaoro) med 20% kommande år!
 
I nästa vecka väntar rapporter från bland annat Havsfrun och Ratos, där jag främst hoppas på viktiga positiva signaler från Ratos om deras satsningar i Aibel och SF !
 
Trevlig kväll!
 

2 kommentarer:

  1. Så där kom Oriflames övergång till kvartalsutdelning till slut ändå, intressant. Funderar på att kliva in i framtiden, speciellt om kursen ligger kvar och skvalpar på nuvarande nivå - och det säger jag inte bara för att de går över till kvartalsutdelning ;) Jag tror det kommer bli bättre framöver, speciellt om den, vad jag förstått, nya onlinesatsningen sätter lite fart.

    SvaraRadera
  2. Ryssland, burrrrr :)

    SvaraRadera