Min blogglista

torsdag 20 februari 2014

Ratos ratas! (av marknaden)

#Ekonomi
 
Marknaden tog inte helt positivt emot rapporten från Ratos med öppna armar. Som många gånger tidigare tycker jag att Nyhetsbyrån direkt levererar en något otydlig rubrik vid presentationen av deras resultat. Med stora rubriker, "Ratos snålar med utdelning". Och fortsätter att presentera att bolaget föreslår en lägre utdelning än analytikerna väntat. Det sammanvägda utdelningssnittet låg på 3,07 kr kontra 3 kr som blev resultatet. Vilket i själva verket alltså tyder på att en av 6-7 analytiker förväntade sig en höjning medan övriga trodde på oförändrad utdelning.
 
Personligen var mina förväntningar att just 3 kr skulle delas ut. Snarare var jag mer orolig för att de skulle fortsätta sänka utdelningen vilket skulle skicka ut en mycket svag signal till marknaden. Att under ett tämligen turbunent bibehålla utdelningen tycker jag snarare visar på styrka!
 
Resultatet blev ca 1,1 miljard kronor, varav ca 900 msek avser exitvinst i den danska bredbandsoperatören STOFA. Självklart kan man då tänka att, aha bolagets hela vinst beror på den extraordinära försäljningen. Medan det löpande resultatet för deras innehav istället bidrog med betydligt mindre. Men det är just vad Ratos sysslar med. Köper, förvaltar och säljer bolag. Transaktionsmarknaden har snarare varit svag så jag räknar snarare med fler försäljningar kommande år.
 
Det underliggande resultatet på övriga innehav, inräknat förvaltningskostnader, var därmed ca 200 msek. Då ska man ha i åtanke att nedskrivningar gjordes i både DIAB och Jötul. Sammantaget belopp ca 300 msek. Rensat för diverse nedskrivningar(vilket förvisso säkerligen kommer att återkomma) var i själva verket 600 msek. År 2012 var motsvarande siffra istället negativt. En kraftig resultatbättring har därmed skett i Ratos innehav och jag tror skapandet av Nordic Cinema Group kommer att visa sig bli en riktig guldklimp, eller kassako för Ratos.
 
Den svagaste resultatutvecklingen (eller resultatbidraget) står "medelstora" Euromaint för där resultatet faller från ca -50 till -75 msek. I övrigt tycker jag Susanne Campbells kostnadsåtgärder börjat få genomslag. Tillväxten lär komma åter i flera av portföljbolagen och med hyggliga rörelsemarginaler lär det bli trevliga tillskott till Ratos kommande år.
 
Ja sannerligen en överreaktion dagens kursfall och har man möjlighet bör man passa på att fylla på även här. Det finns inte speciellt många billiga bolag på börsen i nuläget, men här är ett!

2 kommentarer:

  1. Köpte du själv? Jag ställer mig lite avvaktande och behåller de Ratos jag redan har. Personligen gillar jag bio-satsningen väldigt mycket p.g.a. monopol-situationen som råder. Även om biljetter-priserna skenat senaste åren fortsätter ändå publiken att kommer till salongerna :)

    ~ Farbror Joakim

    SvaraRadera
  2. Ingen ny påfyllning denna månad, även om jag gärna fyller på vid den här nivån. Jag tycker portföljbolagen ser riktigt skapliga ut, tydligen till skillnad från många andra.. ;) Arne Karlsson verkar vara på samma spår i alla fall vilket är trevligt. Jag hoppas fler får upp ögonen.. ;)

    SvaraRadera