Min blogglista

onsdag 12 februari 2014

Rapportsäsongen så här långt

#Ekonomi
 
Rapporteringssäsongen pågår för fullt och det har varit både ris och ros så här långt. Bland de egna bolagen som har rapporterat tycker jag det har varit ungefär som förväntat. Inga stora överraskningar. Skall lite kort gå igenom dem här nedan.
 
Betsson
Ogynnsamma valutaförhållanden drog ned omsättningstillväxten, men förvärvet av holländska Oranje lär råda bot på det under 2014. Ett oförändrat resultat mot 2012 och en knapp utdelningshöjning. 9,71 kr i utdelning för helåret vilket motsvarar 75% utav årets resultat. Utdelning i sig motsvarar ca 5% direktavkastning för egen del vilket är godkänt, men jag förväntar mig rejäl utdelningstillväxt kommande år.
 
Fortum
Fortsatt stabil vinst för det finska storbolaget om än med krympande omsättning. Aktiekursen har under en lång tid legat på låg nivå och det känns som att det bara är att fortsätta att fiska hela vägen upp till kursen 20 euro. Höjd utdelning med 10% trots minskad vinst signalerar att styrelsen tror på goda kommande år. Direktavkastning närmare 7% och jag förväntar mig fortsatt hygglig utdelningstillväxt.
 
Precise Biometrics
Förlustrapporterna avlöser varandra. Det som är något oroande här är att de lyckas omsätta så magert. Trots att de upprättat en säljorganisation i "staterna" och fått deras biometriska skydd (Tactivo) ut på marknaden så är omsättningen på tunna nivåer. Viss negativ påverkan under Q4 via nedjusteringen av tidigare affär. Men tyvärr luktar det nyemission igen under hösten 2014, om inte något akut händer. För helåret steg omsättningen över 20% men föll alltså kraftigt under Q4. 2014 skall vara året då biometriska lösningar exploderar så jag kan inte annat än behålla mitt innehav i Precise i spekulationsportföljen.
 
SSAB
Rosade inte marknaden direkt, men här vet vi om att bolaget varit krisstämplat. Omsättningen sjönk ca 10% för helåret men ökade under q4an. Positivt med köpet av Rautaruukki och förhoppningsvis innebär det möjligheter till samordningsvinster. 2013 var ett förlorat år och jag tror att SSAB kört en Swedbank och sopat in så mycket negativt som möjligt i Q4-an för att skapa bättre förutsättningar inför 2014. En klassiker och vi vår se om så blir fallet. Ingen utdelning, vilket inte gör mig så mycket som äger ett certifikat till aktien.
 
I morgon rapporterar Peab och det ska bli väldigt intressant vilken nivå styrelsen föreslår på utdelningen. Efter flera år av minskad utdelning är det dags för en vändning. Marknaden har förväntningar på ökad utdelning och likaså har jag. "Bygg"-bolagen vädrar morgonluft och flera andra bolag har signalerat förbättrade framtidsutsikter och höjda utdelningar. Det torde bli likaså även för Peab imorgon!
 


2 kommentarer:

  1. " Höjd utdelning med 10% trots minskad vinst signalerar att styrelsen tror på goda kommande år" - bias much? Känns som dockså kan signalera något helt annat...

    SvaraRadera
  2. Personligen tror jag inte att man i ett bolag som Fortum skulle våga höja utdelningen om man inte hade lite mer på fötterna. Kanske är jag optimistisk, men jag läser det som att det stundar bättre tider kommande år för bolaget..

    SvaraRadera