Min blogglista

söndag 9 februari 2014

Hemkomst och reflektioner

Hemma och åter i kära och härligt regniga Göteborg. 35 graders värme raskt utbytt mot några plusgrader, blås och alltså det omtalade regnet. Det krävs nästan att man kommer hem för att inse hur bra man haft det på sin semester.
 
Kommande inlägg bör handla mer om aktiemarknaden igen. Detta inlägg blir ett avslutande summeringsinlägg om de två härliga veckornas semester i Thailand.
 
Vissa familjemedlemmar har hört av sig och undrat över de politiska oroligheterna i Thailand. Oron kanske hade varit befogad i Bangkok, men i både Phuket och Phi Phi-öarna har man inte sett en susning av oroligheterna. Inte ens, som jag tidigare nämnt, fick alkoholförbudet någon inverkan på turiststråken. Turistnäringen står för de största exportintäkterna så det går inte att försumma den intäktskällan!
 
Grekland har länge varit mitt absoluta favoritresmål och det kanske till och med nu blir svårt att rucka på det. Men Thailand är sannerligen en god utmanare. Om man hade kunnat kombinera Thailands vänliga befolkning, den absurda prisbilden och alla paradisstränder med Greklands kultur och pittoreskhet och faktiskt likaså några oslagbara stränder så skulle man förmodligen få det optimala resmålet. Alternativet vore kanske att spendera några vintermånader i Thailand och sedan ta flyget Bangkok till Aten och ge sig ut på småöarna för ytterligare ett par månaders lugn!
 
Prisbilden i Thailand är som sagt oslagbar. Förvisso kan det kosta på att ta sig dit, men i princip skulle man kunna klara sig på några selmor om dagen i Thailand utan att känna sig fattig. (Ja boende skulle såklart tillkomma). I morse tog jag mig till livsmedelsbutiken för att handla lite frukost. Smör, bröd, mjölk, lite frukt och några kanske onödiga prylar damp ned i korgen. Total kostnad var ca 1 000 Baht, vilket är runt 220 kronor. Det jag fick med mig hem var alltså mestadels lite frukost. För samma summa hade jag utan problem kunnat äta fem rejäla middagar på restaurang i Thailand. Det säger något om prisbilden!
 
Stränderna är verkligen fantastiska. Vi bodde vid Bang Tao Beach i nordvästra Phuket. Här var det något mindre turister än de kanske mer kända sydliga grannarna på Phukets västkust. Detta passade oss utmärkt. Förutom hyggligt många skandinaver så var det rejält med ryssar på plats. Det var inga problem att få plats på stranden och utbudet av både restauranger och strandfynd var lagom. Försäljarna som trevade fram och tillbaka på stranden var heller inte speciellt påfrestande utan kunde lämna oss i fred. Det gick även att strosa en bit norrut på vår hemmastrand för att få lite mer avskilt strandliv.
 
Longtail-båtar fanns även nära att tillgå om man behövde ta sig iväg till någon annan strand. Också detta till ett lågt pris! Utbudet av paradisöar utanför Bang Tao var var dock inte så stort, vilket väl var den enda nackdelen med att hamna där vi var.
 
Om man vidare undvek resebolagens utflykter och istället hittade de lokala förmågorna kom man betydligt billigare undan. Fritidsresor ville t.ex ha närmare 800 kr för en heldagstur till Phi Phi-öarna. Den största delen av dagen hade vi då fått tillbringa i båten. Detta med tanke på att hemfärden skulle ske ganska tidig eftermiddag, dvs när man knappt hunnit komma fram. Vi valde istället en lokal förmåga och betalade ca 200 kr för turen fram och tillbaka, taxi till Phuket Town och båtresan t/r alltså inkluderat. Då fick vi istället utrymme att lägga ca 300 kr för att bo på ett hyggligt hotell och stanna över natten på ön. Total kostnad alltså fortfarande betydligt mindre än att välja resebolagets altenativ.

I matväg hittade vi faktiskt redan första kvällen  det som kom att bli vår favoritrestaurang. En småmysig taverna på stranden alldeles i närheten av hotellet som serverade en delikat kyckling cashew med en ostronsås som inte var av den här världen. Det blev några besök till där. Det är möjligt att det ger ett visst smakintryck där man av slumpen går redan första kvällen, och så sitter det i rent psykologiskt under kommande veckor. Jag vill dock tro att det var en lyckoträff på det bästa utbudet.

I morgon är det dags för jobb igen efter två sköna viloveckor. Förhoppningsvis har inte högarna på kontoret växt under frånvaron, men säker kan man aldrig vara.

Ha en skön vecka och tänk på att kroppen behöver lite sol, värme och vila ibland !

Här bjuds på ngra bilder som kanske kan väcka lite inspiration... 

 

 

 

 

2 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka. Thailand är verkligen fantastiskt och jag känner så väl igen mig i mycket av det du skriver (inklusive att hitta en kanonrestaurang under första kvällen som blir lite av ens stamställe) :)

    SvaraRadera
  2. Jo det får nog bli en ny resa dit framöver. Några veckor i värmen behöver man sannerligen under vintern. Har sett bilder på Krabi vilket lockar en hel del till nästa resa. Gäller bara att få rullning på det här med aktierna så man får lite större möjligheter till resorna.. ;)

    SvaraRadera