Min blogglista

söndag 12 januari 2014

Målsättningar 2014

#Ekonomi
 
Hur börsen förväntas utvecklas under 2014 har självklart en påverkan på utvecklingen av mina egna portföljer. Men som alltid är det övergripande målet att klart slå index varje år. Om så inte skulle vara fallet så torde det löna sig att köpa lämplig indexfond, köpa en latte, och koppla av under året. Men å andra sidan torde man kunna lära sig av sina misstag och justera sin strategi om den inte verkar lönsam ett enskilt år.
 
Utöver målet att varje år slå index så handlar det om att alltid generera positiv avkastning i portföljen. Ett år när stockholmsbörsen faller säg 10% vore det ganska fantastiskt att ändå lyckas klara ett positivt resultat.
 
Övergripande målsättning är att nå ett totalt portföljvärde om 250 000 kr. Insättningar under året beräknas bli ca 40 000 kr. Med ett portföljvärde vid årsskiftet om ca 145 000 kr, torde det uppskattningsvis kräva en tillväxt exklusive insättningar om ca 30-40% (lite beroende av hur man räknar). Det är kanske att ta i. Särskilt med tanke på att börsen står nära ATH för närvarande! Men med rätt stockpicking, och troligen en liten gnutta tur, så finns möjligheten i alla fall.
 
Om jag tittar på de enskilda "portföljerna" är målsättningen i SEK följande:
 
Investeringsportfölj 130 000
Spekulationsportfölj 95 000
Cash 25 000
Summa 250 000

Det kan tyckas lågt att bara spara 40 000 kr ett år. Och det är möjligt att jag under året går över denna summa. Men samtidigt så kommer jag att fortsätta med mitt sparande i den privata pensionen, om 12 000 kr för år 2014. Jag kommer att amortera ungefär samma summa på mitt bostadslån. Och jag har en studieskuld till CSN som kommer att betas av med närmare 23 000 kr för året. Däremellan har jag även tänkt att klara av att lägga en viss del på konsumtion i form av resor och annat spännande. Kanske siktar jag inte så högt, men det känns som en troligare målsättning än att hoppas på miljonen redan i år!
 
Nästa steg blir att gå igenom innehaven mer i detalj och enskilda aktiers målkurser. Trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar