Min blogglista

tisdag 28 januari 2014

Lata dagar i Singah-land

Efter ett par dagars tidsomställning och inre ro har jag äntligen fått foten ur att skriva ett inlägg här. Vi ankom redan under lördagen till en av Thailands största öar, Phuket, och inkvarterade oss på ett hotell intill den strand där filmen Allt om Phuket spelades in. D v s intill Bang Tao Beach.
 
Hotellet är fyllt av barnfamiljer, trevlig thailändsk personal, halvfulla finnar och den nya stöddiga europeiska överklassen (dvs ryssarna). Främst de sistnämnda drar sig inte för att gorma högst, tränga sig före i kön eller våldta strandsolarna nere vid havet. Precis som en vanlig idyllisk chartersemester med andra ord.
 
Något som var lite anmärkningsvärt och som lite påminner om den finansiella krisen i Grekland för ett par år sedan (nåväl, fortsatt pågående kanske många skulle säga) är den oberördhet som turistöarna känner för vad som händer i huvudstaden. I Thailands huvudstad Bangkok pågår undantagstillstånd, hyggligt våldsamma demonstrationer och lite allmänt kaos. Inte på långa vägar som i Ukraina kanske, men på många sätt inte speciellt långt ifrån heller. Detta märktes synnerligen under helgen när alkoholförbud rådde i hela landet på grund av förhandsvalet här i Thailand. Men liksom på Greklands turistöar muttrar man mest åt de vilda demonstrationerna i huvudstaden. Paraplydrinkarna flödade fritt och när man frågade personal om alkoholförbudet, syntes de mest tro att man var en knäpp nykteterist som förvillat sig ner till poolbaren istället för något buddhistiskt munk-tempel.
 
Vi tillbringar ytterligare lite drygt 10 dagar här i värmen innan det är dags att bege sig hemåt igen. För närvarande råder tydligen köldrekord i landet med temperaturer nedåt 15 grader i Bangkok. Burr! Som tur var håller vi något högre temperaturer här, vilket är precis lagom varmt. 5 grader över svensk högsommarvärme och kanske 10 plus mot det bistra havet i mina hemtrakter.
 
Igår blev en tämligen aktiv dag med både taxipremiär, Tuk-Tuk-premiär och en kortpromenad på en av de inhemska marknaderna. Med andra ord behöver man inte göra speciellt många knop för att känna sig aktiv här.
 
Prisbilden här är tämligen angenämn. Men som ekonom drar man sig ju ändå inte för att jämnföra priser och försöka hitta ett riktigt kap. Oavsett om det rör sig om en kycklingmiddag eller en solhatt i turiststråket på stranden. Oavsett vad så vet man ju att båda parter lämnar affären som vinnande parter. Thailändaren tjänar dubbelt upp på att servera oss västerlänningar samtidigt som vi kan käka middag för en fjärdedel av priset. Helt okej och kanske ett överlevnadstips för de flesta miljonärssparare. Flytta till Thailand och lev billigt. Om du kan jobba härifrån och hittar en hyggligt billig flygbiljett iaf..! ;)
 
Börsen ned kanske 5% sista dagarna och jag kan inte helt påstå att jag vet var denna vecka bär. Men om ett par timmar släpper Swedbank sin rapport. Det kanske kan guida börsen kommande vecka. Förra året trodde jag att det för banken låg en utdelning om 10 kr i korten. Långt över de flesta analytikers tips. De mest generösa gissade på en utdelning om kanske halva den summan. Så vad tror jag i år? Ja, jag blir inte förvånad om vargen återigen slår oss på nosen och föreslår en utdelning om 12 kr!
 
Tack för det Swedbank. Det räcker ungefär till en Singah-öl här i baren som jag tänkt ge mig på nu!
 
På återhörande!

4 kommentarer:

 1. Låter som du har det rätt gött, här hemma rasar det på rätt bra så här under rapporttider. Köpläge eller början på nåt värre, vem vet vem vet. Passade själv på att köpa lite Betsson under dagen efter att den passerade gränsen 10% ned från topp. Har gått ner ytterligare lite, men vi får se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser att det fortsätter nedåt även idag. Så mycket konkret negativt har inte hänt så det troliga är väl att småsparare börjar paniksälja som vanligt och om några månader ligger vi över den tidigare toppen igen. Men bra läge att titta på trygga aktier som dippat lite väl. Fortum ser ut att smaka riktigt fint på dessa nivåer. Blir spännande att följa veckans rapporter kommande dagar!

   Radera
 2. Låter skönt med lite avkoppling och värme. Hade jag behövt också! Använder din site som exempel när jag skriver lite om SEO i nästa inlägg. Bara så du vet. Ha det gott!

  ~Spara smart

  SvaraRadera
 3. Då tycker jag du ska se till att unna dig lite paus från arbetet en tid. Även om resan i sig kan kosta på när man tar sig till Thailand så är i princip allt så mycket billigare här att man i det närmaste förundras. Vi bor på en av de "dyraste" delarna av landet och äter t.ex ändå utan problem för en fjärdedel av priset i Svedala.

  Hursom.. det är alltid bra att bli omnämnd i andra inlägg, det får du gärna göra. :o Det är ju inte helt lätt att attrahera nya läsare så alla medel är välkomna. Jag skall ta och ägna mig åt lite blogg-läsning i morgon. Det har inte blivit så mkt av det sista dagarna. Blir spännande att se vad du knåpat ihop!

  Ha det finfint!

  /M  SvaraRadera